Sámánok a világ ellen – SSL Team Hungary

Október 23-án újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar vitorlázás, ekkor tartotta ugyanis bemutatkozó sajtótájékoztatóját a sportág csúcseseményének szánt világkupán induló magyar csapat, amelynek a kapitánya Berecz Zsombor.

A Star Sailors League – életben akarván tartani az olimpiai programból 2012 után kikerült Star hajóosztályt – évek óta szervez pénzdíjas versenyeket, amelyek iránt végig komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozott, a részvételhez külön kvalifikációs pontrendszer tartozik. 2018-ban Berecz Zsombor is részt vehetett a döntőn. Ez a szervezet 2019 tavaszán hirdette meg az SSL Gold Cupot, ahol az induló nemzetek legjobb vitorlázói formálnak egy-egy csapatot, a regatta célja pedig eldönteni, melyik a legjobban vitorlázó ország.

Azért, hogy az eredmény kizárólag a versenyzőkön múljon, a hajókat a rendezők biztosítják, előzetesen edzési lehetőséget kínálva a csapatok számára.

Bemutatkozó sajtótájékoztató:

YouTube video

Mateusz Kusznierewicz, az SSL sportigazgatója, kétszeres olimpiai érmes elmondta: „A koncepció nagyban hasonlít a futball-világbajnokságra, selejtezőkkel kezdődik (ezek helyszíne a Neuchâteli-tó), majd jönnek a negyed- és elődöntők, végül a legjobbak számára rendezett döntő (a Genfi-tavon).

A lebonyolítási rendszert az utóbbi öt évben lehetőségünk volt tökéletesre csiszolni az SSL Grand Slam eseményeken és a döntőn. Igyekszünk minél érthetőbben bonyolítani a dolgot, így az utolsó futam végén azonnal egyértelmű lesz, melyik a legjobban vitorlázó nemzet.”

Az SSL a magyar csapat kapitányának a finndingiben akkor még „csak” világ-, azóta Európa-bajnok Berecz Zsombort választotta még az első körben, meglehetősen impozáns névsor tagjaként (nemzetek és kapitányok):
Amerikai Egyesült Államok – Paul Cayard
Brazília – Robert Scheidt
Észtország – Tõnu Tõniste
Görögország – Szofía Bekatóru
Hollandia – Roy Heiner
Horvátország – Šime Fantela
Kanada – Richard Clarke
Lengyelország – Mateusz Kusznierewicz
Magyarország – Berecz Zsombor
Nagy-Britannia – Ian Williams
Németország – Frithjof Kleen
Norvégia – Eivind Melleby
Olaszország – Vasco Vascotto
Portugália – João Rodrigues
Spanyolország – Luis Doreste
Svájc – Eric Monnin
Svédország – Freddy Lööf
Szlovénia – Vasilij Žbogar
Törökország – Aliçan Keynar

A kapitányok aztán maguk választhatják ki öt társukat. A magyar csapat kerete: Bakóczy Robert, Büki Gábor, Czégai Péter, D’Albini András, Galgóczi Tamás, Goszleth Marcell, Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor, Kelemen Tamás, Majthényi Mátyás, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Rozsnyay Domonkos, Szamódy Tamás, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán.

Először 2022-ben kerül sor az SSL Gold Cupra, hogy aztán kétévente rendezzék meg. Berecz Zsombor elmondta, ő most elsősorban az olimpiára koncentrál, de utána csak ezzel a feladattal foglalkozik, hogy Magyarország bebizonyíthassa, igenis helye van a legnagyobb vitorlásnemzetek között.

Képek a kezdetekről, és Berecz Zsombor első gondolatai a Sámánok névre keresztelt csapat kapcsán:

YouTube video

A Sámánok Facebook- és Instagram-oldala.

(forrás: SSL Team Hungary, fotók: Szűcs Ábel)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!