Magyar csoportelsőség: magabiztosan jutottak a nyolcaddöntőbe a Sámánok

A Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes által vezetett magyar vitorlás válogatott Tahiti, Bermuda és Finnország csapatait győzte le a legjobb 32 között.

Gran Canarián zajlik a Star Sailors League égisze alatt kitalált „Gold Cup”, melyben a 2022 során lezajlott selejtezőkből tovább jutott és a kiemelt nemzetek válogatottjai küzdenek egymással, kieséses rendszerben. Korábbi eredményei alapján a magyar csapat úgy szállt be a sorozatba, hogy a kettes csoportban Tahiti, Bermuda és Finnország ellen kellett helyt állnia, és csak az első kettő mehetett tovább. Az első futamban harmadik hellyel nyitottak a srácok, a korábbi körökben négy futamot zsinórban nyerő Tahiti akkor sem tudott hibázni.

A második futam rajtjánál a Sámánok a finnekkel kakaskodtak egy kicsit a bójánál, de a bírók nem láttak okot arra, hogy bármelyik csapatnak büntetést adjanak. A futam jelentős részében Finnország vezetett, Magyarország volt a második, Bermuda a harmadik, Tahiti az utolsó, ám az utolsó hátszeles szakasz végén a magyarok megszerezték a vezetést, Tahiti pedig szinte a semmiből előugorva a célvonalnál éppen csak megelőzze Finnországot. Bakóczy Róbert, kormányos: „Nagyon kemény verseny volt, boldogok vagyunk, hogy megszereztük az első helyet. Nehéz felvenni a versenyt azokkal a csapatokkal, akik a napokban több időt töltöttek a hajóban, de remélem, ahogy telik az idő, egyre jobbak leszünk. Elképesztően nehéz mozgásban tartani a hajót ebben a gyenge szélben, mindig egy lépéssel előre kell gondolkodni, mert ha csak a kormányon lévő érzésre reagálsz, akkor már késő.”

A harmadik futamban Tahiti nyert, a Sámánok az utolsó hátszélben lépték le a finneket a második helyért zajló csatában, így az utolsó, dupla pontokért zajló futam előtt Tahiti és Magyarország csapatai kényelmes előnnyel álltak a tabella élén, Berecz Zsombor csapatkapitány elszántan nyilatkozott: „Bőszélben megtaláltuk a jó szélcsíkokat, aztán Finnország hibázott, ezt kihasználtuk. Minden nap sokat fejlődtünk, és ez volt az első olyan nap, amikor semmilyen gond nem volt a fedélzeten. Magabiztosan várjuk a holnapi napot – tovább akarunk jutni, és kész!”

Kiváló rajtot véve, a Sámánok a negyedik futamban 27 másodperc előnnyel érkeztek az első pályajelhez a cirkálószakasz végén, pedig Bermudának és Finnországnak győznie kellett (volna) a továbbjutáshoz. De a magyarok nem engedték ki a kezükből a győzelmet, sőt, a futam végén Tahiti még megelőzte Bermudát, így végképp biztossá vált, ki jut tovább. A nyolcaddöntőben Malajzia, valamint az eddig „pihenő” Argentína és az USA vár a magyarokra. Erre Bakóczy Róbert így reagált: „Az USA és Argentína is nagyon nagy vitorlás nemzet! Örülünk, hogy ellenük vitorlázhatunk, kíváncsian várjuk, mire leszünk képesek. Minden egyes versenynap után úgy érzem, hogy a csapatunk sokat fejlődött. A négy nappal ezelőttihez képest sokkal jobb SSL47 vitorlázók vagyunk! Szóval úgy gondolom, hogy most már van esélyünk – talán nem mindenki, de a legtöbb csapat ellen.”

Az esemény másik magyar vonatkozású híre, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság csapata is bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Chile, Svájc és Norvégia ellen kell helyt állniuk. Kapitányuk az évtizedek óta Magyarországon élő Ian Ainslie, aki nyár közepe óta hazánk szövetségi kapitánya vitorlázásban (Berecz Zsomborral közösen).

fotók és forrás: ssl-goldcup.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!