„Az utazás végén mindannyian többek leszünk, mint ahogy elindultunk” – komoly tervei vannak a két szövetségi kapitánynak

A magyar vitorlássport abban a szerencsés helyzetben van, hogy két olyan sikeres vitorlázó vállalta fel a szövetségi kapitányi feladatokat, akik már nemzetközi vizeken is szenzációs eredményeket értek el.

Berecz Zsombor és Ian Ainslie szakmai és versenyzési tapasztalata adhat a versenyzőknek egy olyan kidolgozott rendszert, ami megkönnyítheti a feljebb jutást a nemzetközi vitorlázás világában.

Berecz Zsombor: „A magyar vitorlázásnak és a magyar vitorlástársadalomnak azért van szüksége az olimpiai szintű vitorlázásra, mert ez az elérhető legmagasabb szint, amit a vitorlázáson belül el tudunk érni mint nemzet, mint egyén, mint külön sportolók. Úgy gondolom, hogy ezek a kihívások csak erősítik az egyént és magát a sportágat is. Másodsorban azért van szükségünk erre, hogy amiket a következő generáció megtanul egy ilyen olimpiai felkészülés alatt, mindazt a nehézséget, örömöt, bánatot, ami ezzel jár, az jobb emberré fogja őket tenni a jövőben, akár a vitorlás-pályafutásuk során is. Ha megtanulnak egy rendszerben dolgozni, amit mi létre szeretnénk hozni, akkor az elkíséri őket az életük hátralévő részében. Bátran kijelenthetem, hogy bármihez fognak kezdeni, ha rendszerben fogják csinálni a jövőben is, szinte mindegy hogy mit csinálnak, mert sikeresek lesznek. Ebben teljes mértékben hiszek! A céljaink eléréséhez mindenkire szükségünk van, aki a vitorlás társadalomban bármilyen szerepet vállal. Talán a legfontosabb, hogy közös célt kell megfogalmaznunk. Ha ez megvan, akkor sokkal könnyebben tudunk egymásért és a sportért közösen dolgozni.”

Ian Ainslie: „Az utat nem lehet lerövidíteni, jól meg kell tanulni az alapokat, mielőtt az olimpiai szintre lép valaki. Úgy gondoljuk, hogy ezt a fiatalok számára a legjobban egy csapatrendszer működtetésével biztosíthatjuk. Jelenleg a klubok és az edzők elkülönülten, önállóan dolgoznak, és van egy vagy két vitorlázó, akikre sok pénzt fordítanak, hogy megpróbálják őket magasabb szintre juttatni. Úgy gondoljuk, arra van szükség, hogy összefogjuk Magyarország legjobb ifjúsági vitorlázóit, akik együtt edzenek, segítik egymást és tanulnak egymástól. Amikor a vízen vannak, akkor küzdenek egymással, amikor partra szállnak, támogatják egymást. Így kialakul egy csoportkohézió, hiszen nem egymás ellenségei, hanem a győzelemhez vezető úton a legfontosabb eszközei egymásnak. Ehhez változtatni kell a hozzáállásukon, amiben segítség lesz, hogy egy inkluzív rendszert építünk ki, ahová minél fiatalabban tudnak becsatlakozni a potenciális csapattagok.”

A szövetségi kapitányok munkájukról és terveikről részletesen beszélnek az alábbi filmben.

YouTube video

forrás: hunsail.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!