Lényegében vége az első szakasznak: The Ocean Race 2022–23

A Team Holcim-PRB és a WindWhisper Racing Team győzött a The Ocean Race aktuális kiadásának első szakaszán.

Kevin Escoffier (Team Holcim-PRB) helyi idő szerint szombat hajnali 1:00 után nem sokkal vezette át hajóját a Mindelo előtti célvonalon, és ezzel a csapat megnyerte a The Ocean Race első szakaszát IMOCA osztályban. Egészen pontosan 2:01:59 UTC-kor futottak be, 5 nap, 11 óra, 1 perc és 59 másodperc versenyzést követően.

Második helyen érkezett Charlie Enright 11th Hour Racing Teamje, míg a harmadik pozíciót Boris Herrmannék (Team Malizia) szerezték meg: „Nagyon örülök a hajó és a csapat teljesítményének” – mondta Herrmann pillanatokkal a célba érkezés után. „Közel három napba telt, mire egyáltalán tudtunk egymással beszélni, mivel a hajó annyira hangos volt a rajt utáni kemény körülmények között. Aztán jött az örömvitorlázás, gyors tempóban, és a korábbiakhoz képest lényegesen halkabban.” Az első három IMOCA öt és fél órán belül ért célba, negyedik lett a Biotherm (szombat éjjel), ötödik a Guyot environnement – Team Europe (vasárnap hajnalban).
A Volvo Ocean 65-ös flottában a Pablo Arrarte irányította WindWhisper Racing Team győzött, szombat délután (14:11:14 UTC), 6 nap, 1 óra, 11 perc, 14 másodperces idővel.

A csapat keményen küzdött a verseny első 48 órájában, hogy kellő előnyre tegyen szert a Földközi-tenger brutális körülményei között, és onnan még képes volt nemcsak megvédeni, de növelni az előnyét az Atlanti-óceán bő szeles meneteiben: „Komoly kihívást jelentett épségben kijutni a Földközi-tengerről anélkül, hogy a hajó összetörne, mert nagyon erős szél fújt – mértünk 50 csomó fölötti értéket is. Tudtuk, hogy Gibraltár után könnyebb lesz elöl maradni, mint később az élre kerülni, ezért Axel Magdahl navigátorral e szerint alakítottuk a stratégiánkat, amit aztán végre is hajtottunk. Mivel most csak ezt az egy szakaszt kellett teljesítenünk (a VO65 mezőny csak a három európai szakaszon vesz részt – a szerk.), olyan keményen nyomhattuk, amennyire csak akartuk.”

A Team JAJO 17:52:52 UTC-kor megérkezett, aztán a harmadik helyen vitorlázó Mirpuri Foundation Racing Team kicsit megkavarta a sorrendet. A csapat ugyanis még Gibraltárnál nem jól került egy elzárt területet, tulajdonképpen „levágták a sarkot”. „Technikai problémákkal küszködtünk, emiatt nem tudtuk a versenyutasításnak megfelelő módon elhagyni a dél-gibraltári elzárt zónát. Ezért a csapat úgy döntött, hogy visszalép a The Ocean Race VO65 Sprint 2023 első szakaszától.” A döntésnek köszönhetően az az Austrian Ocean Racing powered by Team Genova léphetett fel a dobogóra, amelyik utolsó csapatként nevezett be a The Ocean Race VO65 Sprintre, és csak napokkal a verseny kezdete előtt érkezett meg a rajtnak otthont adó Alicante kikötőjébe. A negyedik VO65-ös a litván zászló alatt érkező Ambersail 2 volt, vasárnap reggel.

Ezzel a Viva Mexico maradt az egyetlen csapat, amely versenyben volt. Erik Brockmannék még a spanyolországi Almeria kikötőjébe voltak kénytelenek kiállni, javításokat eszközöljenek a nagyvitorlájukon.

A VO65-ös hajókkal a csapatok a The Ocean Race VO65 Sprint Kupáért küzdenek, és a nyitószakasz után tavaszig szüneteltetik ebbéli tevékenységüket, akkor a dániai Aarhusban folytatják a versenyzést. Az IMOCA osztály számára rövid és sűrű lesz a szünet, a vitorláscsapatoknak ennél a megállónál a parti személyzetük segítsége nélkül kell elvégezniük a szükséges javításokat, karbantartási munkákat, mielőtt január 25-én nekivágnak a dél-afrikai Fokvárosba vezető második szakasznak.

A teljes útvonal:

YouTube video

(fotók és forrás: The Ocean Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!