Művészet és vitorlázás találkozása – Malizia Seaexplorer

Boris Herrmann augusztus 26-án bejelentette, hogy a 2023-as The Ocean Race-re és a 2024-es Vendée Globe-ra készülő hajójának genakkeréből műalkotást csináltak.

A Sarah Morris amerikai művésszel és a hamburgi Deichtorhallen művészeti intézménnyel közösen megvalósított projekt során a 400 négyzetméteres felület kapott egészen egyedi megjelenést. Morris leginkább a festészetben és a filmművészetben végzett munkásságáról ismert, lenyűgözi a térképkészítés és a navigáció. Az elmúlt 20 év során a művész számos intézmény számára készített helyspecifikus alkotásokat.

„A művészet a navigáció egy formája. Tetszik az ötlet, hogy a szél és a színek erejét kihasználva a Malizia – és az éghajlatváltozással foglalkozó platformja – a világ óceánjain mozog. A kompozíció egyrészt egy tölcséres pókhálóról készített fényképemen, másrészt Springpoint térképén alapul.”

A partnerség úgy jött létre, mindketten szoros kapcsolatban állunk a Deichtorhallennel – a híres hamburgi művészeti intézménnyel, amely elkötelezett a kortárs művészet iránt. Morris legújabb munkája a Malizia – Seaexplorer című kiállításon az éghajlati válság témáját dolgozza fel, ami egybecsengett a vitorlás csapatunk üzeneteivel. A mű, amelyet Morris a tengeri jelek felhasználásával az éghajlati cselekvésről szóló üzenettel együtt alkotott, igazán inspiráló, és büszkék vagyunk arra, hogy ezt az ’A Race We Must Win’ szlogenünkkel együtt vihetjük körbe a világban.” – mondta el Boris Herrmann, a hajó szkippere.

Dirk Luckow, a Deichtorhallen főigazgatója a vitorla művészeti vonatkozásairól: „Extravagáns játék, pompás szépség, sebesség, stílus, szellemesség – mindezek a tulajdonságok tükröződnek a Sarah Morris által tervezett Malizia vitorlán. A maga 400 négyzetméterével valószínűleg ez a világ legnagyobb műalkotása, amely valaha saját erejéből megkerüli a Földet.”

A megvalósítás során a vitorlát Franciaországban tervezték és szabták, a műalkotást New York-ban készült. A genakkert végül hamburgi raktárban, kézzel festették.

fotó és forrás: borisherrmannracing.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!