Kifogtak több ezer törpeharcsát

Befejeződött a 2022-es évre a törpeharcsa gyérítő halászata a Csongrád-Csanád megyei vizeken.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége december 11-én felszedte a törpeharcsafogó varsákat a várható fagypont körüli hőmérséklet miatt. Az ökológiai céllal végzett halászatot az idén is hagyományos módon (nyilvánosan, a horgászok bevonásával) november első hetétől kezdve végezték.

Elsőként az Atkai-holtágba, majd a Mártélyi K-FISH pergető horgászversenyt követően a Mártélyi- és a Körtvélyesi-holtágba helyeztek le 180 varsát. Az első felnézések alkalmával nagyobb mennyiségeket sikerült csapdába ejteni, majd fokozatosan visszaesett a fogás. A csökkenő tendencia alapján arra lehet következtetni, hogy ritkul a vizekben lévő törpeharcsa-állomány.

A három vízterületről (Atkai-, Mártélyi-, Körtvélyesi-holtág) 3800 kilogramm fekete törpeharcsát sikerült kifogni, amely a 2021-es fogásokhoz képest (Atkai-holtág: 2640 kiló, Mártélyi-holtág: 2830 kiló, Körtvélyesi-holtág: 950 kiló, összesen: 6420 kiló) kevesebb eredmény.

A munkát minden esetben a szövetség alkalmazásában álló halászok végezték. A varsák felnézése minden esetben nappal, a területen tartózkodó horgászok bevonásával történt – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!