Invazív fajok veszélyeztetik az Adria jelenlegi ökoszisztémáját

Az éghajlatváltozás és a megnövekedett tengeri forgalom miatt mintegy 50 új faj terjedt el az Adriai-tengeren, és veszélyezteti az őshonos halállományt.

Nenad Antolovic, a dubrovniki székhelyű Tenger- és Partvidékkutató Intézet kutatója szerint az Adria halállománya a túlhalászás, az éghajlatváltozás és az új fajok behatolása miatt esett vissza az utóbbi években. A melegebb vizek miatt ugyanis a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül új halfajok érkeztek a Földközi-tengerbe és az Adriába, veszélyeztetve mintegy 460 őshonos halfaj fennmaradását.

„Az Adria változik, melegszik. Emiatt új organizmusok jelennek meg: halak, planktonok, algák.”

Az új fajok között van a papagájhal, amelyet először 15 évvel ezelőtt észleltek az Adria déli részén. Marko Krstic dubrovniki halász a Reutersnek azt mondta, ma már rengeteg papagájhalat fog ki, ami a megélhetését is veszélyezteti, a helyiek ugyanis nem barátkoztak meg az új hal ízével, ezért senkinek nem tudja eladni. Közben a korábban jól bevált halakból már csak alig pár akad meg a hálójában.

De olyan halak is megjelentek az Adriában, amelyek fogyasztása egyáltalán nem javasolt: az oroszlánhal és a kőhal például mérgező. „Az oroszlánhal jelenleg a legégetőbb probléma. Ragadozó és jelentős károkat okoz az ökoszisztémákban” – mondta lija Cetkovic, a montenegrói tengerbiológiai intézet kutatója.

Az invazív fajok között van a négyszöghal, a nyúlhal, a gömbhal és a kék rák is – eddig mindegyik szokatlan látogatónak számított az Adriai-tengerben. A kék rák megjelenése óta drasztikusan csökkent az őshonos zöld rák állománya – írta a Telex.

fotók: Reuters

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!