Kevesebb lett a kárókatona a Tisza-tavon

2024. április 4.
Címkék :

A személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre álltak, így 2023 decemberének végén elkezdődött a halállomány megóvását célzó munka.

Bár a magas téli vízszint előnyös volt a halak telelése szempontjából, a gyérítés szempontjából hátrányosnak tekinthető. Az egyes vízterek ugyanis csak rövid időre fagytak be, így a tél nagyobb részét kitevő jégmentes időszakban a kárókatona nagy területen tudott élelmet keresni.

Mindössze két olyan hét volt, amikor a Tisza-tó tározótere valamelyest befagyott, és emiatt a madarak kisebb területre koncentrálódtak. Ez január második és harmadik hetében történt, ekkor tudtak a leghatékonyabbak lenni az állományszabályozásban. Volt olyan nap, amikor 36 egyedet sikerült elejteni. A további enyhülés miatt a vonuló csapatok elhagyták a Tisza-tó térségét, és elindultak vissza észak felé.

A gyérítés februárban jóformán véget ért, mert már annyira kevés kárókatona volt a területen, hogy nem volt észszerű folytatni a munkát. Ebben a szezonban 232 kárókatonát sikerült levadászniuk. Ez 25-tel több, mint egy éve, amikor 207 egyedet ejtettek el. Külföldi gyűrűs példány ezúttal sem került elő – írta a sporthorgasz.eu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!