Cobrey 33 HT – belépés a luxusjacht-kategóriába

2022. szeptember 21.
Címkék :

Látványos, erős, kifinomult – e három szóval el is intézhetnénk a Cobrey Yachts 33 lábas sportcruiserének bemutatását, de nem tesszük.

A bevezetőben sorolt jellemzőkkel nagy vonalakban körül is írtuk, mit kínál Alessandro Inno tervező munkája.

Előző lapszámunkban mutattuk be a Cobrey Yachts 28 lábas hajóját, amelynek egyik komoly előnyeként hoztuk fel, hogy különösebb nehézségek nélkül szállítható. Bár „csak” 5 lábbal nagyobb jachtról beszélünk, a Cobrey 33 HT modellre ez a kitétel már nem áll, így aki ezt választja, az előnyt ugyan „elveszíti a vámon”, de sokkal többet nyer a réven. A 33 lábas csoda ugyanis már belépő a luxusjachtok világába, a tulajdonosa ugyanis egy nagytestű, erőteljes és rendkívül elegáns vízi járművel lesz gazdagabb.

Merész dizájn

A hajó a legendás olasz dizájner, Alessandro Inno Grande munkája, és ez meg is látszik rajta. A merész, magasra törő orrkialakítás, a letisztult, mégis stílusos és szemet gyönyörködtető formák sokkal arányosabban jelentkeznek itt, mint a 28 lábas változatnál. Ráadásul a Cobrey 33 HT esetén már semmilyen kompromisszumot nem kell kötni, mindennek van hely bőven. A fedélzet kialakítása nem tér el sokban a 28-as változatétól, ugyanúgy megtalálhatjuk benne az orrban elhelyezett tágas napozófedélzetet, a kokpit mögötti kényelmes nyitott szalont és a tatra szerelt „csobbanóplatformot”, csak minden kicsit nagyobb… Ja, és még valami: a széles fedélzeti ülőgarnitúra mellett ezen a hajón egy szerényen meghúzódó „konyhasarok” is helyet kapott. 

Teljes értékű belső 

A minden kicsit nagyobb elv igaz a fedélzet alatti terekre is, sőt! Ahogy említettük: a 33 lábas luxusjacht nem kényszerít kompromisszumokra. A 28 lábas változatnál 5 lábbal hosszabb, ugyanakkor a „kistestvér” 2,59 méteres szélességéhez mérten ez a jacht 3,19 méter széles, így minden tágasabb, kényelmesebb, akár 4-5 fő részére is kényelmes alváslehetőséget kínál. 

A két kajütje ráadásul magas belterű is, így sehová sem kell „bebújni”, minden könnyedén megközelíthető. A gyártó ezt a hajót azoknak szánja, akik szeretik, ha nemcsak a körülöttük elterülő vízfelület, de az alattuk ringatózó hajó is tágas, nyitott tereket biztosít, miközben megtartja sportos, kompakt, dinamikus megjelenését.

Már a 28-as méretű Cobrey is azzal csábított, hogy a tulajdonosi kabin egy hatalmas franciaágyat kínál fekhelyként, a 33-asnál a kibővített belső tér a fekvőhely megközelítését is megkönnyíti, a luxusérzést pedig növeli, hogy a fekhely felett légtér is jóval nagyobb. A két teljes értékű kajüt mellett külön zuhannyal és WC-vel szerelt fürdőszoba és különálló konyha kapott helyet a hajón, vagyis lényegében egy tengerre szánt úszó nyaralót kap, aki a Cobrey 33 HT mellett dönt.


Lendületes és természetközeli külső

A kokpit feletti légterelő egyértelműen mutatja, hogy sportos hajóról beszélünk (már ha nem tudnánk, hogy a hajó eredeti modellneve 33 SC, vagyis sportcruiser). Ugyanakkor rendelhető eltolható tetővel, vagyis – autós nyelven fogalmazva – kupé-kabrió kivitelben, így nyerte el a HT, vagyis a hardtop elnevezést. Ez a megoldás egyértelműen elősegíti, hogy jó időben élvezzük a végtelen víz látványát, a szabadság érzetét, de egy családi nyaraláson akkor sem kell a fedélközben meghúzódni, ha nem kegyes hozzánk az időjárás.

Tengerre fel!

Többször említettük, hogy a Cobrey 33 HT tökéletesen alkalmas tengeri hajózásra. Ennek bizonyítéka, hogy bár sokban hasonlít kistestvéréhez, a 28 SC-hez, a hajtóműve jelentősen eltér attól. Hiszen míg a 28-ast egy-, a 33-as már kétmotoros változatban készítik. Nem is akármilyen „vasszívet” kapott, a dupla Volvo-penta hajtómű 2×220 vagy 2×350 lóerős változatban is elérhető. A több mint 10 méteres hajótest mozgatásához komolyabb vízi kihívások esetén ez elengedhetetlen. De mivel ezt az erőtartalékot megkapta a Cobrey 33 lábas sportcruisere, aki emellett dönt, annak már tényleg csak annyi a dolga, hogy vízre tegye és élményekkel telve szelje vele a habokat. 


Technikai adatok:

Teljes hossz: 10,40 méter

Fedélzet hossza: 9,80 méter

Szélesség: 3,19 méter

Tömeg: 5,5 tonna

Merülés: 0,6–1 méter

Motorajánlat: Volvo Penta 2xV6 280 PS EVC-EC DPS CAT (a forgalmazó által javasolt legmegfelelőbb motorváltozat a fogyasztás, a teljesítmény és az ár-érték viszony alapján)

Csúcssebesség: 78 km/h (42 csomó)

Hatótávolság nagy teljesítményleadás mellett: 600 km

Üzemanyagtank: 650 liter

Víztartály: 200 liter

Utasok száma: 8-10

Hálóhelyek száma: 4-5

(Cikkünk eredetileg az Aqua Magazin 156. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!