Zala megyében egyre több a nutria

2022. szeptember 19.
Címkék :

A mocsári hódnak is nevezett nutria ma már Európa mérsékelt éghajlatú részén széles körben elterjedt. Hazánkba nagy valószínűséggel a szomszédos országok felől, tenyészetekből szökött példányok leszármazottjai jutottak el.

Zala megyében 2016-ban észlelték első példányát a Mura felső szakaszánál. Azóta több alkalommal sikerült megfigyelni élő és elpusztult példányait a Mura és a Kerka mentén. Az utóbbi években a megye nyugati szélén, a szlovén határ mellett fekvő Hetés nevű kistáj néhány patakjában és kavicsbányatavában került szem elé több alkalommal ez a rágcsáló. A korábbi években elsősorban elpusztult és legyengült példányok kerültek elő, amelyek feltételezhetően a téli táplálékhiány következtében hullottak el. Az elmúlt évek enyhe telei azonban kedveznek a faj terjedésének. A tavalyi évben sikeres szaporodását is sikerült megfigyelni.

Annak érdekében, hogy képet kapjunk ennek a természetes élőhelyekre és az élővilágra veszélyt jelentő inváziós faj terjedéséről, jelenlegi előfordulásáról, természetben való alkalmazkodásáról, vadkamerákat helyeztek ki a Hetésben, a Kebele elnevezésű Natura 2000 területen. Május elejétől négy, később öt másik helyszínre kerültek önműködő, mozgásérzékelő kamerák olyan lassú folyású, dús parti növényzetű vízfolyások mellé, amelyek közelében korábban már észlelték a fajt, illetve további, a nutria megtelepedésére alkalmas víztestek partjára.

A kilencből hat helyszínen örökítettek meg nutriát a kamerák, eddig 18 alkalommal. A képekből jól látszik, hogy azokon a helyeken, ahol korábban megfigyelték, ott jelenleg is előfordul. A fotók alapján kijelenthető, hogy a nutria sikeresen szaporodik, önfenntartó populációja alakult ki a területen. Ez aggodalomra ad okot, ugyanis a szapora rágcsáló, megfelelő körülmények között évente két alkalommal is világra hozhat 2–9 kölyköt, és a fiatalok már az első évben ivaréretté válhatnak, így a faj további gyors terjedése várható.

A megtelepedett nutriák a vízfolyások töltésébe ásott üregekkel és a szántóföldi növények fogyasztásával okozhatnak gazdasági kárt. Az élőhelyek átalakításával az őshonos élővilágra is rossz hatást gyakorolhat, ugyanis nagy területen képesek kipusztítani a nádast, és más vízi növényzetet. A nutria szerepel az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékén, így az ellene való védekezés a hazai természetvédelem számára is fontos feladat – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!