Lesújtó, ahogy a Fertő-part kinéz

Litkai Gergely humorista mutatja be, milyen pusztítás ment végbe a tónál addig, amíg végül a gazdasági helyzetre hivatkozva leállították a beruházást.

Újabb ironikus videót készített Litkai Gergely és a Greenpeace arról, milyen állapotok uralkodnak a Fertő tavi óriásberuházás helyszínén, a humorista joviális hanghordozással kalauzolja végig a nézőket a letarolt tájon.

„Az álom valóra vált. Szerencsére a beruházást már azután állították le, hogy sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét” – fogalmazott, majd megmutatta a „Fertő tavi Nagy Falat”.

Arról is beszámol, hogy „a Fertő nem lesz többé fertő, olyan tisztaság lesz, hogy a murváról lehet enni”. A murva folyamatos leszórása pedig azért fontos, „nehogy visszajöjjenek az állatok, és megzavarodjanak”.

A Natura 2000 besorolású területen megkezdett Fertő tavi beruházást, amelynek keretében nagyjából 34 ezer négyzetmétert terveztek beépíteni, az osztrák sajtótól kezdve a Greenpeace-en át Pumped Gabóig sokan bírálták. Nyáron úgy tűnt, hogy a kormány kiadáscsökkentési intézkedéscsomagja miatt nincs pénz rá, a projekt azóta a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került. A Szabad Európa januárban arról számolt be, hogy az építkezéseket a korábban ismertnél csaknem 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeznék.

Litkai nem először látogatott el a Fertőhöz, 2021 őszén alternatív tárlatvezetést tartott a helyszínen, és arról beszélt, hogy a halott állat a jó állat, majd Udvaros Dorottyával közös videóban hívta fel a figyelmet a pusztításra.

„Sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét.”

YouTube video

címlapkép: 24.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!