Nemzetközi tiltakozás a Fertő tavi beruházás miatt

Az aktivisták szerint a Fertő-tavi „luxusberuházás” csak egy szűk gazdasági elit kényelmét és gazdagodását szolgálja.

Panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz az Ökobüro által képviselt Greenpeace Ausztria a Fertő-tavi nagyberuházással kapcsolatban. Az aktivisták szerint a magyar hatóságok nem engedték, hogy osztrák szakértők is részt vegyenek a beruházás környezeti hatásvizsgálatában, amellyel szerintük „a magyar kormány egyértelműen uniós jogot sértett”.

A Fertő tó partján zajló beruházás eredményeként egy hatalmas, összefüggő, természetes élőhelyet betonoznak le és építenek be szállodával, apartmanházakkal, parkolóval, kikötőkkel, fedett sportkomplexummal. Mindezt egy olyan területen, amely minden létező hazai és nemzetközi természetvédelmi jogszabály által védett terület.

Az aktivisták arról is írnak, hogy a Greenpeace Magyarország áprilisban bíróságon támadta meg a Fertő tavi projekt engedélyezését, júniusban pedig a környezetvédők szedték le azokat a hálókat az építkezés helyszínén, amelyekkel meg akarták akadályozni, hogy a fecskék visszatérjenek régi fészkeikhez. A beruházó cég akkor büntetőfeljelentést tett, ám az ügyészség kimondta: bűncselekmény nem történt, csak szabálysértés” – írta a hvg.hu (még október közepén).

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!