A skandináv éjszakák nyertese: Silver Moon II

Korrigált ideje alapján a Salla Kaven kormányozta finn H–323 Silver Moon II nyerte a RORC és az Offshore Racing Alliance által szervezett Roschier Baltic Sea Race-t.

Az első alkalommal megrendezett Roschier Baltic Sea Race-en hat nap alatt megszámlálhatatlanul sokszor változott az éllovas, a negyedik napon Tilmar Hansen Outsiderének (TP52) állt a zászló, amíg a Störtebeker (Carkeek 47) német ifjúsági csapata át nem vette a vezetést (ők az IRC Zero győzelemmel vigasztalódhattak). A verseny legnagyobb hajója, Kenneth Bjoerklund CNB 76-os Enderpearlje az ötödik napon is favoritnak számított, míg a hatodikon a Paer Lindfors és Nadine Kugel által vitorlázott svéd Team Mobline (Albin Nova) került előre (akik később a négykezes kategóriát megnyerték). A díjat azonban a Silver Moon II – az utolsó előtti célba érő – szerezte meg úgy, hogy a korrigált idő szerinti előnyük kevesebb mint 16 perc volt. Ezzel az IRC 2 kategóriát is behúzták, míg IRC 1-ben a Wetjob (SWE) nyert.

A Kaven család évtizedek óta versenyez a Hans Groop által tervezett 9,9 méteres szlúppal a dél-finnországi Päijänne-tavon, a csapat tagjai mindannyian rokoni vagy házassági kapcsolatban állnak egymással. A legénység minden tagja Finnországban született és nevelkedett, mindegyikük amatőr: Salla tanár, sógornője, Heidi ápolónő. Salla testvérei, Jorma és Jouni mérnök, illetve mentős, férje, Karl pedig tűzoltó: „Annyira boldog vagyok, hogy nem találok szavakat az érzéseim leírására. Soha nem gondoltuk volna, hogy megnyerhetjük ezt a versenyt. Nagyszerű vitorlázás volt, minden jól ment, de amikor áthaladtunk a célvonalon, még nem hittem el, hogy tényleg győztünk.”

IRC összetett eredménylista.

MOCRA eredménylista.

A Silver Moon II a célban:

YouTube video

És hogy lássuk, micsoda Góliátokat győzött le Dávid, íme az első célba érő: I love Poland

YouTube video

(fotók és forrás: rorc.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!