Vitorlásverseny a skandináv éjszakákban

A Royal Ocean Racing Club (RORC) és az Ocean Racing Alliance (ORA) közös szervezésében 2022-ben először rajtol el a 630 mérföldes RORC Baltic Sea Race.

A légvonalban 630 tengeri mérföldes távot az óra járásával ellentétes irányban kell majd teljesíteni, a rajt és a cél Helsinkiben lesz, az út során a Svédországhoz tartozó Gotland-szigetet is meg kell kerülni. A regatta támogatói Helsinki városa, a Nyländska Jaktklubben (NJK), a Finn Óceáni Vitorlás Szövetség (FORA), a Helsingfors Segelklubb (HSK), a FINIRC és az Xtra Stærk Ocean Racing Society. A Finn Offshore Szövetség (AMP) és a környező országok hasonló szervezetei pedig részt vállaltak az esemény népszerűsítéséből.

Chris Stone, a RORC versenyekért felelős menedzsere elmondta: „A RORC mindig is híres volt úttörő szerepéről, ami az újabb és újabb nyílt tengeri versenyeket illeti. Ilyen a Caribbean 600 vagy a Transatlantic Race. A Balti-tenger ideális körülményeket biztosít az offshore vitorlázáshoz, ráadásul a versenyhez kapcsolódó logisztikai kihívások is könnyen legyűrhetők.”

Ari Känsäkoski, az Ocean Racing Alliance elnöke, Class 40 szkipper hozzátette: „Komoly érdeklődésre számítunk nemcsak Finnországból, de a Balti-tenger összes országából. A 2021-es tesztesemény során ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a RORC Baltic Sea Race útvonala komoly taktikai döntések elé állítja a versenyzőket. A Finn-öbölben és Gotland közelében erős a szárazföldi hatás, plusz a pálya tengelye nagyjából egybe esik az olyankor uralkodó szél (délnyugati) tengelyével.”

A Balti-tengeren júliusban 20 órát van világos, a nyílt vízi és part közeli hőmérsékletek jelentősen eltérnek egymástól, rendszeres a délnyugat felől fújó 8-10 csomós szél, ritkák a viharok.

A RORC Baltic Sea Race 2022. július 21-én rajtol, a versenykiírás hamarosan elérhető lesz a RORC oldalán.

(fotók és forrás: rorc.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!