Disztribútori találkozó Tarifán

Márciusban Spanyolországban tartották a Goya/Quatro/MFC márka disztribútori meetingjét. Erre mint hivatalos hazai képviseletet természetesen most is meghívtak minket, és örömmel el is mentünk.

Miért fontos ez az esemény szörfös körökben? A cégcsoport ugyan nem a legnagyobb a világon, de vitathatatlanul a sportág csúcsát képviseli. Az alapítók közül elsősorban Francisco Goya volt windsurfvilágbajnok és Keith Teboul deszkatervező neve csenghet ismerősként. Mellettük Jason Diffin, korábban a SimmerStyle, jelenleg a Goya vitorlák tervezője, valamint az egyedi és utánozhatatlan Pio Marasco, az MFC szkegek atyja is legalább ekkora név a szakmában. A csapat Levi Siverrel, Marcilio Browne-nal és rengeteg profi team riderrel lett teljes.

Az említett nevek és a Hawaiion lévő Maui fejlesztő- és tesztközpont bebetonozta a helyét az élvonalban, hiszen hogyan lehetne a közelébe kerülni azoknak a lehetőségeknek és annak a tudásnak, amit majd 40 éve ezek az emberek felhalmoztak, sőt a munkájuknak, a tesztjeiknek, a kedvtelésüknek köszönhetően napról napra bővítenek?

A motivációjuk túlmutat az elérhető profiton, a céljuk egyértelműen az, hogy a windsurfvilág éllovasai maradjanak és a lehető legjobb felszereléseket fejlesszék a vásárlóiknak.

A feszes napirend az európai elosztóraktár megtekintésével kezdődött. Az idén duplájára növelik a raktárt, és annak ellenére, hogy ezekben a nehéz időkben késik a gyártás, impozáns készletet láthattunk. A következő három nap hasonló rend szerint működött, délután kettőig a deszkák, majd a vitorlák, a foilok, a wingek és a kiegészítők prezentációi folytak. Délután tesztlehetőség várt, bármit ki lehetett volna próbálni, de sajnos szél híján ezt ki kellett hagyjuk.

A windsurffejlesztések irányát nehéz átadni, de a rengeteg finomhangolás mellett jellemző az új, korszerűbb anyagok használata és ezek kombinálása. A fő csapás az, hogy az egyes deszkákat és vitorlákat a versenyzői stílusok szerint dedikálják. A vitorlák tervezése kapcsán kiemelték, hogy típusonként nemcsak egy méretet tökéletesítenek és azt skálázzák át a többire, hanem minden egyes méret külön prototípus, és tesztfázison megy keresztül addig, amíg a piacra kerül.

A termékpaletta új eleme a wing. Ez egy felfújható, kézben tartható szárny – talán félúton a szörfvitorla és kite-ernyő között. A wingek fejlődése robbanásszerű. A velük párhuzamosan modernizálódó foilokkal és wingfoildeszkákkal teljesen új sportág született, és valami hasonló növekedés várható, mint a felfújható SUP-deszkák elterjedésekor.

A wingek fejlődésével a foilok is sokat változtak. Ez eleve egy univerzális eszköz, hiszen használható windszörfön (windfoil), foil-hullámszörfként, foil-kite deszkán, de akár SUP-on is, ha azt tengeri hullámokon használjuk, és természetesen wingdeszkákon.

A szörfözésről ebben a néhány napban le kellett mondjunk, pedig Tarifa a világ szélfővárosa. A hőmérsékletének köszönhetően egész évben szörfözhető a víz, lényegében a napok 70-80 százalékán fúj a szél, a gyengébb napokon wingfoil és kiteriderek, a vadabb nyári napokon az igazi szörfösök uralják a közeli spotokat, mint Valdevaqueros, Bolonia, Canos de Meca, illetve a városi Los Lances és Playa chica part.

Hollósi Péter

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 155. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!