Útvonaltervezés nem csak az Adriára

2024. október 23.
Címkék :

Az Adrián vitorlázni, hajózni sokak szerint nem hordoz veszélyt, mert olyan közel vagyunk a parthoz, szigetekhez vagy éppen a szigetek között.

Sokan az útvonaltervet, mint olyat, hanyag eleganciával („majd arra vitorlázunk, amerre jó lesz a szél”) tudják le. Nos, lehet így is, vagy ahogy a Kanári-szigetek egyik kocsmájában egy öreg, tapasztalt angol vitorlázó elmagyarázta „a Kanári-szigetekről, amikor indulsz, tegyél ki a hajó konyhájába egy tömb becsomagolt vajat. Tarts délnek addig, amíg olvadni nem kezd, akkor fordulj nyugatnak, haladj egyenesen, és hipp-hopp a Karib-tengeren leszel”.

Van ez a módszer, és van, amikor ennél átgondoltabban kellene megtervezni akár csak az aznapi útvonalunkat. Szóval az útvonaltervezés igen fontos művelet. A baj nagyon gyorsan és könnyen megérkezhet. A jól megtervezett útvonal és annak részletei azonban kihúzhatnak a pácból.

Az útvonaltervezés legfontosabb szempontjai
Biztonság

A megfelelő útvonalterv segít biztosítani a hajó, a legénység és az utasok biztonságát. Emellett figyelembe veszi az esetleges veszélyeket, és lehetőségeket vázol fel a kockázatok csökkentésére.
– Azonosítsuk a lehetséges kockázatokat a tervezett útvonalon, beleértve az időjárási viszonyokat, a navigációs veszélyeket.
– Készítsünk biztonsági ellenőrző listát, amely olyan elemeket tartalmaz, mint a mentőmellények, vészjelzők, jelzőlámpák, elsősegélynyújtási kellékek, GRAB-bag, ivóvízkészlet, vészhelyzeti jelző- és kommunikációs eszközök, EPIRB, PLB, személyi AIS-jeladók ellenőrzése.
– Győződjünk meg arról, hogy a hajón van megfelelő biztonsági felszerelés és működőképesek a mentőtutajok, a mentőgyűrűk és a tűzoltó felszerelések.
– Készítsünk vészhelyzeti reagálási tervet, amely felvázolja a különféle típusú vészhelyzetekre, például tűzre, lékesedésre, árbóctörésre vagy MOB-helyzetekre való reagálási eljárásokat.
– Győződjünk meg arról, hogy a személyzet minden tagja felkészült, ismeri a vészhelyzeti reagálási tervet, valamint tudja a feladatát, szerepét és felelősségét vészhelyzetben.
– Az út során figyeljük az időjárási és tengeri viszonyokat, és szükség szerint módosítsuk az útvonalat vagy a sebességet a veszélyes körülmények elkerülése érdekében.
– Figyeljünk a kommunikációs eljárásokra a part menti hatóságokkal és más hajókkal, emellett gondoskodjunk megfelelő kommunikációs eszközökről, mint például VHF-rádió vagy műholdas telefon.
– Tervezzünk az olyan váratlan eseményekkel, mint például berendezések meghibásodása vagy egészségügyi vészhelyzetek, és gondoskodjunk arról, hogy meglegyenek a megfelelő eszközeink és eljárásaink az ilyen események lereagáláshoz.
– Vezessünk világos és naprakész naplót hajónk helyzetéről, irányáról, sebességéről és az egyéb releváns információkról.

Hatékonyság , költségcsökkentés és időmegtakarítás
Az útvonalterv segít optimalizálni az utat azáltal, hogy azonosítja a leghatékonyabb útvonalat, figyelembe véve olyan tényezőket, mint az üzemanyag-fogyasztás, a navigációs veszélyek és az időjárási viszonyok. A megtett távolság minimalizálásával és a hajó sebességének optimalizálásával az útvonal tervezése segíthet a költségek csökkentésében és az időmegtakarításban.

Felkészülés lehetséges vészhelyzetre
Az útvonaltervnek tartalmaznia kell a lehetséges kockázatokra, a berendezések meghibásodására, az orvosi vészhelyzetekre vagy a kedvezőtlen időjárási viszonyokra vonatkozó szükséges intézkedéseket. Az előrejelzés és a megfelelő reagálási tervek kidolgozásával a legénység jobban felkészülhet a váratlan helyzetekben való feladatok elvégzésére.

Időjárási viszonyok
A tengeri időjárás-előrejelzést létfontosságú figyelembe venni az útvonal megtervezésekor, mivel ez nagymértékben befolyásolhatja a hajózás biztonságát. A szél, a hullámok, az áramlat és a látási viszonyok befolyásolhatják a hajó sebességét, stabilitását, manőverező képességét, valamint a legénység és az utasok kényelmét, biztonságát. A kikötő elhagyása előtt tanulmányoznunk kell a legfrissebb előrejelzéseket és az időjárást is figyelembe vevő útvonaltervező programok által felkínált javaslatokat, hogy meghatározhassuk a tervezett utunk mentén várható körülményeket. Tisztában kell lennünk a lehetséges veszélyekkel is, például viharokkal, viharos tengerekkel vagy korlátozott látási viszonyokkal rendelkező területekkel, és ennek megfelelően kell megtervezniük útvonalunkat ezek elkerülése érdekében. Másodlagos ellenőrzésként különböző alkalmazásokat is használhatunk, mint az ECMWF Mix, a Windy, a Predictwind stb. a prognosztizált időjárás-előrejelzések keresztellenőrzéséhez.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 164. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

fotók: adriaeuropegroup.com, sailingtotem.com, seamanship.ie, getorca.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!