Minden, amit a 2024-es Velencei Hajókiállításról tudni érdemes

Hamarosan nyit a Velencei Hajókiállítás ötödik kiadása, mely az ágazat számos izgalmas újdonságát hozza el a velencei Arsenaléba május 29. és június 2. között.

A 2019-es első kiadás óta a kiállítás a hajózási naptár kihagyhatatlan eseményévé nőtte ki magát, a tavalyi kiállítást Veneto régió is nemzetközi eseményként ismerte el – ez egyértelműen bizonyítja a kiállítás érettségét és megérdemelt helyét a világszínpadon. 2023-ban 30 országból több mint 30 ezer látogató érkezett, feltűnően sokan Kelet-Európából.

Az idén a rendezvény további növekedésben bízik – mind a számok, mind a minőség tekintetében. Különös apropót ad az idei kiállításnak, egyben szimbolikus erejű, hogy az idén van Marco Polo velencei kereskedő halálának 700. évfordulója – ő volt az első európai, aki kereskedelmi kapcsolatot létesített az ázsiai piaccal.

A várhatóan 250 kiállító számára két terület áll rendelkezésre: az 50 ezer négyzetméteres vízfelületen több mint 320 hajó osztozik, ehhez jön az 5000 négyzetméteres fedett kiállítási terület. Már megerősítette részvételét többek között a Ferretti csoport, az Azimut|Benetti, a Solaris Yachts, a Sanlorenzo, a Silent Yachts, a Filippetti, az Astondoa, a Green Line, a Pardo, a Prestige, az Absolute, a FIM és a Wider. A vitorlásszegmens is bővül, mind az egy-, mind a többtestű szektorban jelentős olasz és nemzetközi márkák jelenlétére számíthatunk.

A korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak olyan tételek, mint az elektromos SUP, a szörf és a foilos megoldások, a Rio delle Galeazze területén pedig a fából készült motorcsónakok legjavát mutatják be.

Amellett, hogy a Velencei Hajókiállításon új hajókat és termékeket lehet felfedezni, konferenciák és előadások segítik a tudományos diskurzust, workshopok és oktatási modulok szórakoztatják a gyermekeket és családokat. Az események közül sok foglalkozik a fenntarthatóság, a tengerek egészsége, valamint az új elektromos és hibrid meghajtások témakörével.

Kapcsolódó programok
Május 3-án és 4-én az Arsenaléban rendezik a rangos World Superyacht Awards 2024-es kiadását, május 11-én és 12-én kerül sor a Formula E1 első bajnokságára (az esemény prototípusát a 2022-es Velencei Hajókiállításon mutatták be), május 17–19. között pedig a Lagoon Escapadéra kerül sor (ezen kétévente a Beneteau csoport által gyártott Lagoon katamaránokat mutatják be).

További információkért érdemes felkeresni a Velencei Hajókiállítás weboldalát.

Összefoglaló a 2023-as eseményről (olasz nyelven, angol felirattal):

YouTube video

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, salonenautico.venezia.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!