Öt nap alatt 30 ezer látogató Velencében a hajókiállításon

A látogatószám növekedése jól mutatja, hogy a szakmai seregszemle kulcsfontosságú esemény a város életében.

A június 4-én, vasárnap zárult negyedik Velencei Hajókiállítás több mint 30 ezer látogatót vonzott, ami a tavalyihoz hasonló szám, de elegendő ahhoz, hogy az eseményről kijelenthessük: „egyre fontosabb esemény Velence számára”. A kiállításnak az ikonikus Arsenale adott otthont, és a látogatók több mint 30 országból érkeztek.

Öt nap, 220 kiállító és 300 hajó, utóbbiak közül 250 vízen – tőszavakban ez az, amit a velencei önkormányzat megbízásából a Vela Spa összehozott. A 180 olasz mellett az Egyesült Királyságból, Horvátországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából, Monacóból, Svédországból, Dániából és Finnországból is érkeztek kiállítók.

„Nagy érdeklődést tapasztaltunk a bemutatott hajók iránt: a hajógyárak elégedetten nyilatkoztak – mondta Luigi Brugnaro, Velence polgármestere. – A hajókiállítás volt a helyszíne a Velence, a Fenntartható Világ Fővárosa Alapítvány első konferenciájának is, ami jól mutatja, milyen nagy figyelmet fordítunk erre a jövőnk és mindenekelőtt fiataljaink szempontjából alapvető kérdésre. A fenntarthatóság a vízen is visszaköszönt, hiszen egy egész mólót szenteltek a zöldhajózásnak.

A polgármester megerősítette, hogy következő alkalommal 2024. május 29. és június 2. között rendezik meg a kiállítást. „Az idei csodálatos volt, de a következő még jobb lesz. Ez az öt nap megerősítette bennünk azt a szándékot, hogy a rendezvény központi esemény legyen a város, sőt az egész Földközi-tenger keleti részén, hiszen megvan benne az, ami ahhoz kell, hogy megmutassa Olaszország fejlődésének és gazdasági növekedésének színvonalát.”

A hajókon kívül a kiállítás mintegy 50 tudományos ülésnek, kongresszusnak, konferenciának és előadásnak adott otthont a fenntarthatóság témájában, de a gyerekek és családok számára szervezett workshopok és oktatási tevékenységek, valamint hajópróbák is zajlottak.

Alberto Galassi, a Ferretti csoport vezérigazgatója így nyilatkozott: „Mi már akkor hittünk a hajókiállításban, amikor még csak állom volt, hogy megvalósul. Most úgy gondoljuk, hogy az olasz hajózási ágazat, amely a világ megrendelésállományának a felét tudhatja magáénak, távlati célt adhat ennek a projektnek, a Trieszt és Velence közötti partszakaszt a nemzetközi jachtozás fontos színterévé teheti.”

(forrás: ibinews.com, fotók: shiptec.ch, salonenautico.venezia.it, yachtharbour.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!