Szörfös lányok a szélben

Amikor windszörfözésről beszélünk szinte mindig férfiak vagy fiatal srácok jutnak eszünkbe. E néha túlzottan elhivatott életművész macsók, lelkes ifjoncok, valamint profi versenyzők mellett alig esik szó a női szörfösökről vagy azokról a lányokról, akiknek szerencséjükre vagy pechükre szörfös pár jutott.

Azok a hölgyek, akiknek szörfös párjuk van, szerencsések, mert biztosak lehetnek benne, hogy ha barátjuk/férjük kiszörfözte magát, akkor mintaszerűen viselkedik majd a szélmentes napokon. Kicsit nehezebb, amikor a széllel érkező hidegfront miatt borul a családi program, vagy amikor a nyaralás célpontjának kiválasztásakor figyelembe kell venni a helyi szörföslehetőségeket. Viszont nincs annál szerencsésebb, amikor mindketten szörföztök. Ha a barátod szörfözik, sokkal könnyebb lesz tanulnod, hiszen mindig kéznél van a lelkes segítség, és a felszereléseket sem kell azonnal megvenned, mert már biztosan van otthon pár garnitúra.

Ha szingli nőként vonz a karibi hangulat, a tenger, homok, napsütés, akkor ne sokat tétovázz, kezdj bele! A kitartás, az erő és különleges képességek (vízen siklás tudománya), a kissé extrovertált, aktív, gondtalannak látszó életmód, a kidolgozott izmok vonzzák a nőket (is). Nem véletlenül 50-50 százalék a nemek aránya a szörfiskolákban (ami azonban később jelentősen a férfiak oldalára billen).

Ha belevágnál, akkor kezdd a szörfözést inkább meleg helyen, szikrázó napsütésben, hogy később megmutathasd, te is tudsz annyit, mint a férfiak. Első lépésként kezdj el SUP-ozni – ha még nem tetted. Pár alkalom után úgyis vonzani fog a sebesség, és akkor jön el az idő, hogy szörfözni kezdj.

Célszerűen, mint minden tanuló, stabil, széles, nagy szörfdeszkát szerezz (pl. AHD ZEN, Goya Surf). Ezeknek a felülete puha EVA borítású, így az érzékenyebb bőrű lányok sem zúzzák össze magukat rajta. Mivel a vitorlaméretet testsúlyhoz (és persze szélerősséghez) kell választani, így a nőként kb. egy négyzetméterrel kisebb vitorlaméret lesz a jó. Egy sportos lány 4,5-5,5 négyzetméteres vitorlával könnyedén siklik, míg efeletti méretnél már gondot okozhat a vitorla vízből kiemelése is.

Tanácsaink lányoknak: ne hagyd, hogy a srácok elkényeztessenek (szereljenek, cipekedjenek helyetted) – a vízen úgyis egyedül kell mindent megoldanod, a divat ne menjen a kényelmed rovására – a neoprén is lehet szexi, ráadásul melegít is, ne izgulj, a hazai vizeken a windszörf nem veszélyes, sőt a körülmények tanulásra ideálisak.

Természetesen a versenysport is nyitott a lányok előtt, minden versenyszámban évről évre egyre többen indulnak. A pályaversenyek (foil, szlalom, raceboard) mellett freestyle-ban, sőt wave-eken is szabad a pálya. Ahhoz, hogy valaki sikeres szörfversenyző legyen, rengeteg csillagzatnak kell együtt állnia. Nem rossz, ha a megfelelő szörföshelyre születtél, nem véletlenül lettek a spanyol Moreno ikrek, Daida és Iballa wave-ben, míg a karibi Sarah-Quita Offringa freestyle-ban sikeres. Rajtuk kívül nehéz olyan nőket találni, akik ennyi éven keresztül a csúcson lehettek.

A hazai női mezőny is évről évre változik. Detre Dia és Cholnoky Sára olimpián is indulhatott, és őket sikeres fiatalok, például Simon Hanna követik. Őt kértük meg, hogy néhány szóban írja le érzéseit!

„Azt gondolom, hogy mint már minden sportban, a szörfben is teljes egyenlőség van a férfiak és nők között képviseleti szinten. Mindkét nem számára ugyanazon lehetőségek biztosítottak. A felnőttfelszerelés vitorlamérete különböző, a férfiak 9, a nők 8 négyzetméteres vitorlával állnak rajthoz, a junior, illetve ifjúsági kategóriákban azonban ugyanazzal a felszereléssel megyünk. A női versenyzők aránya egyelőre kisebb, azonban minél feljebb lép az ember az életkori kategóriákban, annál népesebb a mezőnye. Az én kategóriámban, az U17-es lányok között általában 30-50 versenyző indul a nagyobb nemzetközi versenyeken. Ez a szám a felnőttmezőnyben már a 90-et is eléri. Az évek során ezekkel a versenyzőkkel egyre szorosabb kapcsolatot kezdünk kiépíteni, mindig örömmel látjuk egymást. Magyarországon a nők körében nem annyira elterjedt a szörfözés, így edzőpartnert is nehéz találni a versenyekre való felkészüléshez. A szövetség és az egyesületek is kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre, így remélhetőleg ez a jövőben megváltozik.”

Hollósi Péter, Vento Windsurf

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! Lapunk következő száma júliusban, a Kékszalagra jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!