A SUP-deszkák és tulajdonságaik

2019. május 17.
Címkék :

A Stand Up Paddle (SUP), azaz az állva evezés pár éve indult, és mint minden ragyogó ötlet, elég egyszerű. Vegyél egy jó nagy szörfdeszkát, állj fel rá és evezz állva, mint Velencében a gondolások.

Akár egyedül, akár kisebb csapatban nagy élmény, nem kíván különleges tudást, bárki, bármilyen életkorban megtanulhatja, sőt! Szinte nem is kell tanulni, pár bizonytalan egyensúlygyakorlat és a helyes evezéstechnika elsajátítása után 1-2 órával máris nagy élményt ad. Természetesen a víz az úr, ezért alapvető biztonsági szabályokat be kell tartsunk, mint például, hogy biztos úszástudásra van szükség, illetve a bokára tépőzárazható biztosítókötelet se hagyjuk a parton, ami megakadályozza a deszka elsodródását.


Hagyományos és felfújható
Két irányzat van. Az első a hagyományos, merev SUP-deszka (Bugz SLX Original). Az ilyen többnyire jó nagy és pont úgy néz ki, mint egy hosszú, kezdő windsurfdeszka vagy hullámszörf. Az anyaga üvegszálas epoxi vagy a karbon. A hátránya, hogy nagy helyet foglal, de a merevsége miatt nagyon stabil, ráadásul ezek a leggyorsabb deszkák. Sok közülük szörfvitorlával is szerelhető és teljes értékű windsurfdeszka. A legtöbbjükön hullámlovagolni is lehet.


A másik nagy csoport – és aminek a SUP a népszerűségét köszönheti – a felfújható deszka. Ilyen régen nem volt, azaz nem állt rendelkezésre olyan technika, hogy egy felfújható eszköz ennyire merev legyen. Valószínűtlen, de nagy nyomásra pumpálva az ilyen deszkák már alig hajlanak be az ember alatt. Az előnye egyértelmű: leengedve egy nagyobb hátizsákban könnyen szállítható, kis helyen is elfér. Hátránya, hogy menettulajdonságban elmarad a merev deszkáktól. Ráadásul sokan vannak, akik nem is szállítják, mindig felfújva pedig nagyobb helyet foglal el, mint egy epoxideszka. A súlykülönbség elenyésző, talán még fontos, hogy a felfújható SUP nem annyira kemény, azaz kellemesebb ráesni, illetve nem üt akkorát, mint egy epoxi. Mindkét típus gyorsan javítható, a felfújhatónál a veszély a kiszakadás, amit gumifolttal lehet ragasztani. Az epoxideszkát a kövekre ejtve törhetjük meg, ezt pedig epoxijavító gyurmával vagy hagyományos üvegszálas technikákkal nyomtalanul lehet javítani.

Strandolástól a versenyig
A deszka alakján még több múlik, mint az anyagán. Az első deszkák elég szélesek, stabilak és univerzálisak voltak, de az évek alatt több osztályra váltak szét. A hagyományosak maradtak univerzálisnak, azaz mindenre jók, de főleg a strandolást egészítik ki, azaz bárki megáll rajta, meg tudja tanulni az alapokat, kisebb távokat, lassan megfontolva lehet vele evezni.
Aki hosszabb túrára tervez, annak egy gyorsabb (túra)deszkára van szüksége, ezek nagyobbak, stabilabbak, van hely a csomagoknak.


A hullámokkal megáldott helyeken pedig a SUP-okat hullámszörfözésre is használják, azaz állva, az evezővel segítve belapátolnak a hullámok mögé, és a hullámon az evezővel egyensúlyozva tudnak kisiklani a hullámszörfösök között. Az ilyen deszkák rövidebbek, fordulékonyak és kevésbé stabilak. Néhány SUP-deszkát sverthellyel és árbóctalprögzítési ponttal készítenek, ezekre szörfvitorlát is lehet tenni, és kezdőknek, oktatásra vagy gyenge szélre windsurfként is használhatók.

Hollósi Péter

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!