Itt a Vendée Arctique – Les Sables d’Olonne 2022 versenykiírása

A SAEM Vendée – a Vendée Arctique és a Vendée Globe szervezője – közzétette a versenykiírást, amely részletezi a Vendée Arctique részvételi szabályait.

A Vendée Arctique a 2024-es Vendée Globe első kvalifikációs versenye, amelyre a hajósoknak a Guyader–Bermudes 1000 Race-en vagy egy legalább 800 mérföldes távon kell kvalifikálniuk magukat. A nevezés 2022. március 31-én, csütörtökön kezdődik, a potenciális indulók száma folyamatosan növekszik. A 2022-es Vendée Arctique 2022. június 12-én indul Port Olonából.

A Vendée Arctique kikötés nélküli szóló tengeri verseny, amelyen a Vendée Globe hagyományait követve külső segítség nem megengedett. Extrém kaland, amely nagyon is megfelel a Vendée Globe és az IMOCA osztály szellemiségének. A szólóversenyzők észak felé indulnak az északi-sarkkör irányába, megkerülve Izlandot, majd visszatérnek Les Sables d’Olonne-ba, egy 3500 mérföldes, kihívásokkal teli útvonalon haladva (a pálya kicsit módosult 2020-hoz képesta szerk.)

Szervezőként a SAEM Vendée elsődleges feladata, hogy szavatolja a vitorlázók biztonságát, garantálja a fair versenyzés körülményeit és olyan feltételeket teremtsen, hogy minél több induló fejezze be a versenyt, fejlessze a tudását, illetve teljesítse a 2024-es Vendée Globe kvalifikációs követelményeit. Annak érdekében, hogy a vitorlázók a lehető legjobban fel legyenek készülve az északi vizekre, a Francis Le Goff által vezetett szervezet versenyigazgatósága meghatározta a Vendée Arctique–Les Sables d’Olonne versenyen való részvétel szabályait.

Minden szkippernek szólóban kell kvalifikálnia magát azon a hajón, amelyik a Vendée Arctique-ot teljesíti, és 2022. május 14. előtt célba ér, a következők közül választva:
– Guyader–Bermudes 1000 Race (1200 tengeri mérföld),
– egy legalább 800 tengeri mérföldes kvalifikációs pálya,
– két kvalifikációs pálya, amelyek együtt meghaladják az 1000 tengeri mérföldet.

Abban az esetben, ha a szkipper a verseny helyett a kvalifikációs pályát választja, a kettő közül legalább az egyik során legalább 100 mérföldet kell vitorlázni legalább Beaufort-skála szerinti 5-ös erősségű szél- és tengerjárási körülmények között.

Több vitorlázó már jóval a hivatalos regisztráció március 31-i megnyitása előtt bejelentette, hogy részt kíván venni a Vendée Arctique-on. Közöttük van Fabrice Amedeo, Romain Attanasio, Eric Bellion, Clarisse Cremer, Charlie Dalin, Benjamin Dutreux, Benjamin Ferré, Pip Hare, Sébastien Marsset, Thomas Ruyant, Kojiro Shiraishi, Guirrec Soudée, Nicolas Troussel és Denis Van Weynbergh.

Emlékeztető a legfontosabb időpontokról:
március 31.: a regisztráció megnyitása
május 14.: a regisztráció lezárása
május 19.: pályabemutató sajtótájékoztató (La Roche-sur-Yon).
június 3.: a 2020-as Vendée Globe hajósainak felvonulása és tűzijáték
június 4.: a Vendée Arctic versenyfalujának megnyitója, sebességi futamok a Baie des Sables-ben, szkipperek bemutatása a versenyfalu színpadán
június 12.: a Vendée Arctique rajtja
június 26.: díjkiosztó ünnepség

A versenykiírás itt olvasható el.

Összefoglaló film a 2020-as versenyről:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: imoca.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!