Újra versenykész Fülöp herceg hajója

Őfelsége, a nemrég elhunyt Fülöp herceg Bluebottle nevű Dragonja bő másfél évig tartó felújításon esett át, és most készen áll arra, hogy csatlakozzon a királyi flottához, illetve részt vegyen a brit nemzeti bajnokságon.

A Bluebottle 1947-ben épült, a Wight-szigeteken székelő Island Sailing Club nászajándéka volt a királynő és Fülöp herceg számára. A hajót 1956-ban kölcsön adták a brit vitorláscsapatnak, hogy azzal vegyenek részt Melbourne-ben az olimpián, és a Graham Mann hadnagy vezette egység végül bronzérmet szerzett.

Simon Barter, a Brit Dragon Szövetség elnöke elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Bluebottle ilyen színvonalas restauráláson esett át, mi több, újra versenykésszé tették. Megtisztelő, hogy indulnak vele a komoly presztízsű Edinburgh Cupon. Graham és Julia Bailey irányítja majd, mindketten nyerték már meg ezt a versenyt.” A megmérettetést épp a herceg indított útjára, számtalanszor vett részt rajta, és jelenleg is az osztály brit nemzeti bajnoksága.

A Bailey házaspár rendszeresen versenyez otthon és külföldön, ketten összesen négyszer nyertek az Edinburgh Cupon: „Felemelő érzés, hogy minden Dragonok legikonikusabb darabjával versenyezhetünk. Hetvennégy évével idősebb, mint a Britannia, de a David Heritage Racing Yachts munkája nyomán kívül-belül megújult, sőt, kapott néhány modern felszerelési eszközt is. Meglátjuk, hogyan teljesít, mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy az eredményünk méltó legyen a néhai Fülöp herceg emlékéhez.”

A Britannia királyi jacht a Royal Yacht Britannia Trust tulajdonában áll, ahogy a Coweslip (Flying Fifteen) és a Bloodhound (63 láb hosszú klasszikus óceáni versenyjacht) is. Az alapítvány régi célja teljesül azzal, hogy a Bluebottle csatlakozik az Edinburghben állomásozó királyi vitorlásflottához, és az érdeklődők – a történelem során először – egy helyen tekinthetik meg a tagjait.

(forrás: sail-world.com; fotók: sailweb.co.uk; edinburghcup.org; mailplus.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!