Fülöp herceg, a vitorlázó emlékére

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Philip Mountbatten, Edinburgh hercege, a brit uralkodó férje. A halálhír bejelentése után Nagy-Britannia összes középületén félárbócra eresztették a brit lobogót.

Görög és dán királyi hercegként született Görögországban, de a családját csecsemőkorában elűzték. Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. 1939-ben VI. György családjával látogatást tett a dartmouthi tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe, és hamarosan levelezni kezdtek. Erzsébet egyenesen rajongott a fiatal és jóképű hercegért, aki 1943 karácsonyán és szilveszterén már hivatalos volt a királyi udvarba.

A háború után VI. György jóváhagyta frigyüket. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan is bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, felvette a brit állampolgárságot és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbattent. 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet, közvetlenül az esküvő után megkapta az Edinburgh hercege, a Merioneth grófja és Greenwich bárója címet, majd felhagyott az aktív katonai szolgálattal, amikor felesége 1952-ben megörökölte a trónt. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Ami miatt most külön megemlékezünk róla, az a vitorlázás iránti szenvedélye és elkötelezettsége. 1949-ben barátkozott össze Uffa Foxszal, és sűrűn versenyeztek együtt az utóbbi által tervezett, Coweslip nevű Flying Fifteen vitorláson.

Ehhez jött később a nászajándékba kapott Dragon, a Bluebottle.

Ezenfelül a Cowes Week idején a Britannia királyi jacht Cowes előtt horgonyzott, és sokszor azzal ment ki a versenypályára. 1962-ben a királyi család – a herceg javaslatára – megvásárolt egy 63 láb (19,2 méter) hosszú klasszikus vitorlást (terv: Camper & Nicholson), amivel Skócia nyugati partvidékét járták, egészen 1969-ig, amikor eladták. Közben, amikor nem ők használták, bérbe lehetett venni: fejenként és naponta 1 fontot kellett fizetni érte. A jótékonysági akciónak is felfogható programnak köszönhetően sok ezren ismerkedhettek meg a vitorlázással.

Fülöp herceg jó néhány alkalommal vett részt a Cowes Weeken, többször volt Owen Aisher vendége annak Sigma 38-as hajóján, egy olyan osztályban, ahol igen kiélezett közdelem zajlik. Ehhez a regattához és vitorláshoz kötődik az az anekdota, amely jól szemlélteti a királyi fő szarkasztikus humorát: az egyik ellenfél úgy vélte, hogy a herceg által kormányzott hajó túl közel hajtott végre egy manővert, amit szóvá is tett, jelezvén, hogy az adott vízterület a szabályok szerint az „övé”. Fülöp erre visszakérdezett: „Kié is ez a víz?”

(forrás: Wikipédia, Sailing Anarchy, fotók: sportsbreezer.com; ybw.com; royal.uk; classicsailor.com; ybw.com; sail-world.com; bbc.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!