Rabszolga-kereskedőnek álcázta magát a kalózvezér

Rhode Island-i gyümölcsöskertben talált fémpénzek oldhatják meg a XVII. század legkeresettebb bűnözője egyik életszakaszának rejtélyét.

Henry Every kapitány az után vált igazán hírhedté, hogy kifosztotta Mekkából hazafelé tartó indiai zarándokok hajóját. Az 1695. szeptember 7-én elkövetett bűntett a világ egyik legjövedelmezőbb, ugyanakkor legszörnyűbb gazságaként vonult be a történelembe. A fedélzeten ugyanis az utasokon túl hatszázezer dollárnyi ezüstöt és aranyat szállítottak, a kalózok pedig megkínozták a férfiakat és megerőszakolták a nőket, mielőtt a Bahama-szigetekre szöktek volna a kinccsel. Úti céljuk akkoriban valódi Paradicsom volt a martalócok számára, ám ott nem sokáig élvezhették a nyugalmat, mert VIII. Vilmos angol király – részben India és a Brit Kelet-indiai Társaság nyomásának hatására – jelentős vérdíjat tűzött ki a fejükre. Ebből nőtte ki magát a világ első nemzetközi embervadászata.

Nem sokkal ezelőttig a történészek csak annyit tudtak, hogy Every 1696-ban Írországba hajózott, ahol nyoma veszett. Ám a most megtalált pénzérmék (kapcsolódva pár korábbi lelethez) annak bizonyítékai lehetnek, hogy a kalózok először az amerikai kolóniák között utazgatva szöktek a törvény elől, a zsákmány darabjaiból fedezve megélhetésüket. Ezek közül való lehetett az az arab feliratú ezüstapró, ami 2014-ben került elő, és a vizsgálat megállapította, hogy Jemenben verték, 1693-ban. A következő néhány évben további 15 érmét találtak fémkeresővel felszerelt hobbirégészek a régióban, amiből Sarah Sportman connecticuti állam régész azt a következtetést vonta le, hogy Every néhány embere letelepedhetett New Englandben.

Mindeközben a vezér egészen elképesztő módon „bujkált” a hatóságok elől: rabszolga-kereskedőnek adta ki magát. A „szakma” feljövőben volt az 1690-es évek New Englandjében, Every pedig még azt is megtette álcája fenntartása érdekében, hogy a Bahama-szigetekre tartva megállt Réunionon (Franciaország távoli gyarmata), és beszerzett némi „árut”.

Néhány ellenőrizhetetlen eredetű irat beszámol arról, hogy egy Sea Flower nevű hajó vitorlázott az USA keleti partja mentén akkoriban, és kikötött Newportban, 1696-ban, rakománya pedig majdnem ötven rabszolga volt. Tény ugyanakkor, hogy a város a tizennyolcadik századra a rabszolga-kereskedelem egyik központja lett.

Every élete dokumentumfilmben feldolgozva:

YouTube video

(forrás: pressherald.com, fotók: wallhere.com; history.com; wallhere.com; wikimedia.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!