Hajózzunk legendás filmes helyszínekre

Az igazi filmrajongókat arról lehet megismerni meg, hogy képesek mindent elkövetni, hogy megszerezzék a kedvenc alkotásukhoz fűződő tárgyakat, ereklyéket. Ezúttal megmutatjuk, melyek azok a helyek, ahová érdemes elhajózni, hogy megnézhessük kedvenc filmjeink forgatási helyszíneit.

Lázadás a Bountyn – Tahiti, Francia Polinézia
Az 1962-es Lázadás a Bountyn egy klasszikus kalandfilm. A film az angol királyi hadihajón 1789-ben történt lázadást dolgozza fel, amikor 5 hónapnyi Tahiti kényszerpihenő után Christian Fletcher hadnagy vezetésével lázadás tört ki és elfoglalták a hajót. William Bligh századost pedig hozzá hűséges 18 emberével egy csónakba tették Tonga közelében.
Marlon Brando játszotta Fletchert Francia Polinézia paradicsomi környezetében. A Csendes-óceán déli részén 2000 km-en elterülő több mint 100 sziget közül Tahiti a legnagyobb, így a film legtöbb jelenetét is itt forgatták.
A produkció elkészülte után Brando 99 éves bérleti szerződést kötött Tetiaroa kis szigetcsoportjára, amit 2004-es halálát követően családja megnyitott a nagyközönség előtt is. Kevesebb mint 30 tengeri mérföld vagy egy 15 perces repülés a Faa’a nemzetközi repülőtértől.

A cápa – Martha’s Vineyard, Massachusetts
A John Williams legendás filmzenéje mellett Steven Spielberg története a gonosz emberevő fehér cápáról, amely terrorizálja New England Amity nevű szigetének strandjait minden idők egyik legsikeresebb filmje.
A film jeleneteinek nagy részét valóban New Englandben vették fel. A Martha’s Vineyard Massachusettsben szolgált a filmbeli Amityként. A Vineyard Haven Harbour kikötője, Edgartown utcái, valamint a South Beach és az Oak Bluffs partvonalait mind a forgatás helyszínei voltak.
Ha a közelben pihennénk, kevesebb mint 20 tengeri mérföldre keletre Nantucket szigete ad otthont az elegáns White Elephant szállodának. A 76 méternél rövidebb jachtok a világítótornyot megkerülve köthetnek ki a Nantucket Boat Basinnál.

Tűzgolyó – Exumas, Bahama-szigetek
James Bond (Sean Connery) leglátványosabb víz alatti verekedésére az 1965-ös Tűzgolyóban (Thunderball) kerül sor. A film nagy részét a Bahama-szigeteken, Nassau környékén forgatták, beleértve azokat a jeleneteket, is amelyek víz alatti barlangokban játszódnak.
A forgatási helyszínt Staniel Cay közelében a film után Thunderball Grottónak nevezték át. A sziget önmagában is lélegzetelállító, de egy nagy levegővel átúszva a sziklák alatt, egy hatalmas titkos barlangot találhat a kalandvágyó turista. Az élővilág rendkívül gazdag ezért tökéletes hely búvárkodásra is. Staniel Cay csak egy a sok James Bond forgatási helyszín közül, amit érdemes hajóval felkeresni.
A Staniel Cay Yacht Club 56 méteres jachtokat is tud fogadni és az egyik legmenőbb kikötői bárral vár minket.

A Wall Street farkasa – North Cove Marina, New York
Scorsese filmje részben New Yorkban, a hírhedt tőzsdei bróker, Jordan Belfort szülővárosában játszódik. Itt adja feleségének, Naominak ajándékba a szuperjachtot.
Belfort eredeti hajója elsüllyedt az Amalfi-part mentén, így a forgatáshoz az Intermarine által 2002-ben gyártott 44 méteres motoros jachtot, az M3-ast használták. A 10 vendég befogadására képes jachtot láthatjuk abban a jelenetben, amikor Belfort maroknyi pénzt szór szét a fedélzeten. A kikötő, amelyben a jelenetet forgatták, a Battery Park City partján fekszik, a pénzügyi negyed szomszédságában.
A North Cove sétatávolságra található a híres Charging Bull szobortól, amely a Wall Street szimbóluma.

Kong: Koponya-sziget – Hạ Long-öböl, Vietnam
A Hạ Long-öböl fontos szerepet játszik a filmben. Egy titkos szervezet fedezi fel az elrejtett szigetet, amelyen új, különleges óriás állatfajokat találnak.
A forgatásokra a valóságban Észak-Vietnam Quảng Ninh tartományában lévő Hạ Long-öböl mellett, Tam Cốcben, Tràng Anban, Vân Longban és a Tú Làn barlangok bejáratánál került sor.
A Hạ Long-öböl legjobban hajóval közelíthető meg. Vietnam e rendkívüli részének felfedezése közben érdemes megállni a lehető legtöbb titkos lagúnában, a mélyen megbúvó barlangnál és a különlegesen csendes strandokon.

Jurassic Park – Maui, Hawaii
1993-ban jelent meg Steven Spielberg Jurassic Park sagájának első része. A filmben a szórakoztatópark biztonsági rendszere meghibásodik, és a fő attrakciónak szánt – laboratóriumokban létrehozott – klónozott dinoszauruszok a látogatókat kezdik kergetni és elfogyasztani. Noha a park egy kitalált szigeten, a Costa Rica közelében található Isla Nublaron játszódik, valójában Hawaii szolgáltatta a forgatási helyszínek nagy részét, és a Garden of Eden Arboretumot, illetve a Botanical Gardent láthatjuk a nyitójelenetekben.
A film elején látható jellegzetes képek a botanikus kertet mutatják, amely a festői Hana Highway mentén található Mauiban. Az egész park tele van gyönyörű és ritka őshonos növényzettel, például egy százéves mangó fával és a lila Ti növények legnagyobb gyűjteményével. A legizgalmasabb azonban a kilátó, amelyről a jellegzetes Keopuka „Jurassic” sziklát lehet látni.
A sziget nyugati oldalán található Maalaea-öböl és Lahaina védett horgonyzó helyeket biztosít. Ha már ellátogatunk a szigetre, ne hagyjuk ki a lenyűgöző Haleakala vulkánt és fedezzük fel a varázslatos Hawaii többi részét is.

A Karib-tenger kalózai – Indian River, Dominika
A Karib-tenger kalózai sorozat második részében Jack Sparrow meglátogatja a voodoo papnő, Tia Dalma házát.
Közel sem olyan félelmetes, ha nappal látogatják meg a fából készült kunyhót az Indian River partján, Dominikán. Motorcsónakkal nem lehet közlekedni a folyón, ezért egy kis evezős csónakkirándulásra érdemes benevezni, útközben pedig megállni a Cobra Bush Bar and Botancial Gardensben, a világ egyik legikonikusabb hajós bárjában.
Dominikán nincsenek szuperjacht-kikötők, de az egyik legszebb horgonyzóhely a közeli Rupert-öbölben található. Innen indulhat evezős túrára vagy Dominika számos más szárazföldi látnivalójának felfedezésére.

Csillagok háborúja – Az ébredő Erő – Skellig Michael, Írország
A Csillagok Háborúja VII. epizódjának egyik látványos jelenete egy sziklán játszódik, ahol az első jeditemplom maradványai fekszenek.
A valóságos forgatási hely sem kevésbé misztikus helyen, az Írország nyugati partjától hét mérföldnyire fekvő Skellig Michael-szigeten volt. Egykor ősi kolostor volt, ma pedig a világörökségi része és fontos régészeti lelőhely. A film készítőit is megragadta a különleges hely hangulata, és annyira hálásak voltak, amiért használhatták forgatási helyszínnek, hogy jelentős adományt adtak a kizárólag önkéntesekből álló és adományokból üzemelő Royal National Lifeboat Institutionnek, amely az ír és angol partok tengeri mentési feladatait látja el.
A szikla mindössze 45 percnyire van Kerrytől. Lehet, hogy Írország nyugati partja nem a legegyszerűbb célpont egy hajós kirándulásra, de egy igazi Csillagok háborúja-rajongónak kihagyhatatlan zarándoklat lehet – írta a Boat International.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!