Foilerek szállják meg a Balatont

Október 10–11-én Balatonföldváron rendezik Magyarország egyetlen foiler találkozóját, a Foiling Balatont.

A rendezvény keretein belül a szervezők nem titkolt célja az, hogy a világban egyre népszerűbb foil tevékenységet bemutassák a sportág hazai kedvelőinek egy hangulatos hétvégi rendezvény keretein belül. Az ötlet Lovas Zsolt és Nagy R. Attila közös agyszüleménye, amelyhez lelkesen csatlakozott a többi szárnyaló flotta meghatározó személyisége.

Az összejövetelen olyan vizi alkalmatosságokkal ismerkedhetünk, amelyek egy víz alatti szárny (hydrofoil) segítségével képesek a „víz felett repülni”.
A helyszín továbbra is Balatonföldvár és a Spartacus Vitorlás Egylet, ahol Majthényi Szabolcs neve garancia a remek rendezéshez. Reméljük, hogy a Spari utánozhatatlan közege és a biztos földvári szélviszonyok az idén is felejthetetlen pillanatokat szereznek mind a résztvevőknek, mind a nézőknek.

A szervezők – az előzetes jelentkezések alapján – több mint 20 hajóra számítanak. A nagyhajók kimaradnak a versenyből, azonban a tavalyi évhez képest minden más flotta – a Waszpok, a Mothok és a kite-ok – növekedésről számolhat be, ami remek csatákat szoros, látványos versenyt ígér.

A tavalyi abszolút győztese, a Virág Flóra–Molnár Dávid páros az eseményt megelőzően vesz részt a Nacra 17-es osztály Európa-bajnokságán az ausztriai Attersee-n, így az ő megjelenésük még nem biztos, de reméljük, hogy az idén is rajthoz tudnak állni.

Aki biztos nem lesz velünk, az Bors Máté, aki a Garda-tavi Eb-n vesz részt windfoil osztályban, ami az osztály első Európa-bajnoksága. Máté a napokban döntötte meg a Keszthely–Kenese-rekordot, az új nettó idő: 1 óra 36 perc.

A külső szemlélők a partról követhetik majd az eseményeket, illetve a bátrabbak ki is próbálhatják a suhanó bárkákat. A futamok után lehetőség van kötetlen beszélgetés keretében mindent megtudni az adott hajókról. Az otthon maradók sem maradnak le az eredményekről, hiszen a megmérettetést az idén a Track nyomkövető rendszere támogatja.

A rendezvény szombat reggel 9-tól kezdődik és vasárnap 16 óráig tart. A bemutatókat, a gyorsasági és pályamegmérettetéseket az időjárás függvényében alakítják ki. A repülő bárkákat széliránytól függően a balatonföldvári mólóról is meg lehet tekinteni.

Az esemény támogató:
Spartacus Vitorlás Egylet, Katamarán Suli, Nana Boat Kft., Waszp Hungary, Zhik Hungary, Forward WIP Hungary, Nacra / Kenguru Sailing, Track, Flow Visuals, Aqua Magazin, Káli Autó-Motor Múzeum.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!