Elkészült a világ legnagyobb mélytengeri járműve

2019. november 6.
Címkék :

Kína megépítette a világ legnagyobb, ember szállítására alkalmas mélytengeri merülő járművét. A saját fejlesztés alapján készült kabin egyszerre három embert képes 10 ezer méternél is mélyebbre szállítani.

Üzemképes állapotában a jármű le tud majd merülni a Csendes-óceánban található Mariana-árokba is, ahol a legénység kutatásokat végezhet.

Kína nem először végezne kutatásokat a Föld legmélyebb pontján: 2012 júniusában a távol-keleti ország első utasszállító merülője, kategóriájában világrekordot döntve, 7062 méter mélyre ereszkedett az árokban.

A gömb formájú kabinnak, amely már túlesett a hidrosztatikusnyomás-teszteken, három megfigyelő ablaka van. Mivel az átmérője kevesebb mint két méter, a legénység tagjai ülve, vagy guggolva utazhatnak csak benne.

Becslések szerint az újonnan épített kabin teljes útideje a 10 órát is meghaladhatja, ennyi idő alatt ereszkedik le és jön fel újból a 10 ezer méter alatti mélységből, ami komoly mentális és fizikai tehertételt jelent a legénység tagjai számára – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!