Probléma az óceántisztító projekt körül

Gyűjtés helyett távozik a szemét az óceántakarító rendszerből, ám mivel ez még tesztüzemmód, a projekt vezetőit nem érte váratlanul a hiba, akik folyamatosan keresik az okokat és a megoldást.


Szivárog a hulladék a csendes-óceáni szemétsziget eltakarítására épített szerkezetből. Az Ocean Cleanup projekt vezetőit nem érte váratlanul a probléma.


„Négy hónappal ezelőtt kezdtük el alkalmazni a System 001 nevű tisztítórendszert a csendes-óceáni szemétszigeten. Azt figyeltük meg, hogy az összegyűjtött műanyag távozik a rendszerből, ezért jelenleg keressük az okokat és dolgozunk a megoldáson. Mivel ez egy tesztverzió, és ez az első éles bevetés, felkészültünk a meglepetésekre” – fogalmazott Boyan Slat ötletgazda.

A hiba egyik oka az lehet, hogy a műanyag cső nem mozog elég gyorsan, hogy fel tudja szedni a műanyag szemetet. Ennek oka lehet az erős szél is.

A csapat 60-70 méterrel kiszélesítette az U alakú sorompót, hátha ellenállóbbá válik a környezeti hatásoknak és egyúttal felgyorsul, de ez egyelőre nem sikerült. Nem adják azonban fel, a honlapjukon az áll, hamarosan szeretnék partra vinni az első adag összeszedett műanyag hulladékot – írta a sokszinuvidek.24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!