Így változtak a versenyszabályok

2018. január 5.
Címkék :

Számos fontos kérdésben döntöttek a World Sailing novemberi éves konferenciáján. Ezek közé tartozik a versenyszabályok január 1-jén hatályba lépett sürgős változásai is.


A versenyszabályokat érintő változásokról a World Sailing Tanácsa a Versenyszabályok Bizottság javaslatai alapján dönt. A bizottság 2017-ben rengeteg visszajelzést gyűjtött a World Sailing minősített nemzetközi szakembereitől és a tagszövetségeitől a támogató személyek témakörében.


2014 őszén elfogadták a 69. szabály munkacsoportjának arra vonatkozó koncepcióját, hogy miként lehet a támogató személyekre is kiterjeszteni a 69. szabály alkalmazását. Ahhoz, hogy a támogatók teljes értékűen integrálhatók legyenek a versenyszabályokba, ezt követően még számos pontot módosítani kellett. Így például létrehozták a támogató személyek meghatározását és kibővítették a 3. szabályt (a szabályok elfogadását, más sportágakhoz hasonlóan, az ágensként viselkedő versenyzőkön keresztül valósították meg). A versenyutasítások korábban is gyakran tartalmaztak támogató személyekre vonatkozó szabályokat, mint például a kísérőhajók elhelyezkedésére vonatkozókat. A módosított 60. és az új 64.4 szabály szándéka volt, hogy megteremtsék a támogató személyekkel kapcsolatos tárgyalások összehívásának lehetőségét, és leírják a lehetséges büntetési formákat. A tapasztalatok alapján az eljárásokban azonban nem került minden a helyére.


A sürgős változások a fél meghatározását, valamint a 63.1 és a 64.4 szabályt érintik. Ezzel egyértelművé válik, hogy az eljárás során a támogatott hajók is felekké válnak. A meghatározásban lévő apróságnak tűnő módosítás komoly következményeket von maga után: a támogatott hajóknak is joguk van a tárgyalás egészén jelen lenni és kérdezhetik a bizonyítékokat bemutató személyeket. A 63.1 szabály jelenlegi változata pedig lehetővé teszi, hogy a támogatott hajók egy támogató személlyel kapcsolatos tárgyalás során, külön óvástárgyalás nélkül is (a 64.4 szabályban szereplő követelmények figyelembevételével) büntethetők legyenek.

A tanács döntése alapján az új 63.9 szabály is hatályba lép, amely a támogató személyekkel kapcsolatos tárgyalások eljárását határozza meg. A szabály szerint például a tárgyalást megelőzően az óvási bizottság – csakúgy, mint a 69. szabály eljárásrendje során – kijelölhet egy személyt a feltételezés előadására, aki ekkor szintén fél lesz a tárgyalásban.
Az összes változás még decemberben elkészült, és ide kattintva elérhető.

Böröcz Bence/Jurylife.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!