Eurómilliárdok az óceánok védelmére

2017. november 10.
Címkék :

Több mint hatmilliárd euró gyűlt össze 112 ország állami és magánkézből érkezett felajánlásai révén a Málta fővárosában, Vallettában megrendezett Our Ocean (A mi óceánunk) elnevezésű konferencián.

Az összegyűlt pénz csaknem felét az Európai Unió 28 tagállama, valamint az Európai Fejlesztési Bank (EIB) ajánlotta fel. A konferencia célja az óceánok védelmét szolgáló projektek, a műanyag hulladékok és az illegális halászat elleni harc, valamint az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására irányuló programok finanszírozása és megszervezése. A tengerek szennyezettsége súlyos probléma: évente több mint tízmillió tonna hulladék kerül a nyílt vizekbe. Jelenleg a világ tengeri és part menti területeinek kevesebb mint öt százaléka élvez törvényi védelmet.


A 2014 óta rendszeresen megrendezett Our Ocean konferencia révén eddig mintegy 8,7 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az óceánok védelmére, és a résztvevők elhivatottságát jelzi, hogy a 2017-es év felajánlásai felülmúlták a szervezők várakozásait. Az anyagi hozzájáruláson túl a részt vevő országok ígéretet tettek rá, hogy több mint 2,5 millió négyzetkilométernyi tengeri terület védettségéről fognak gondoskodni a jövőben.


Ezenkívül a világ öt vezető biztosítótársasága is jelezte, hogy a jövőben nem köt üzletet olyan hajókkal, amelyek érdekeltek az illegális, vagy nem szabályozott halászatban. A vállalások teljesítését a 2018-as konferencián fogják ellenőrizni Indonéziában – írta a divecenter.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!