Az elmúlt 100 év legnagyobb delfinpusztulása Skóciában

2024. július 22.
Címkék :

Gömbölyűfejű-delfinek csapata vetődött partra az Orkney-szigeteken, de egy példányt sem sikerült megmenteni, a legtöbb állat elpusztult, a többit elaltatták.

Sanday szigetén 77 gömbölyűfejű-delfin vetődött partra, a csapatban hét méter hosszú hímek, nőstények és borjak is voltak. Ez volt a brit partok elmúlt 100 évének legnagyobb partra vetődése, amelynek az okát még keresik. Az Orkney-szigeteken partra vetődött 77 fős csapat temetése folyamatban van, de komoly problémát okoz, ugyanis a szigeten kevés az erre alkalmas hely. Az állatokat múlt csütörtökön találták meg Sanday szigetén, a feltételezések szerint évtizedek óta a legnagyobb tömeges partra vetődés zajlott. A még életben maradt mintegy tucatnyi állatot elaltatták – írta meg a BBC. A tetemeket több helyszínen temetik el, amelyeket a régészeti lelőhelyek esetleges zavarásának elkerülése érdekében végzett vizsgálatok után hagytak jóvá. A remények szerint a folyamat szerdára befejeződik.

A cetszakértők – akiknek a vízi emlősök a szakterületük – szövetmintákat vizsgálnak, hogy megállapítsák a partra vetődés okát, de az első eredmények szerint a delfinek egészségesek voltak. A tetemek tengerbe történő visszaengedésének ötletét a környezetvédelmi hatóságok tanácsára elvetették.

Hayley Green, az Orkney-szigetek Tanácsának körzeti szolgáltatásokért és infrastruktúráért felelős igazgatója szerint „kihívást jelentett” nyolc, temetésre alkalmas helyszínt azonosítani, lévén Sanday régészeti lelőhelyekben, valamint védett madár- és vadon élő fajokban gazdag terület. A képviselő elmondta, „tisztelettel kérjük az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak távol a temetkezési tevékenységtől, és hangsúlyozzuk, hogy ez nem lesz kellemes látvány”.

A gömbölyűfejű-delfinek társas lények, és matriarchátus jellegű társadalmi struktúrában élnek, ahol a csoportban a legidősebb nősténynek van legnagyobb tekintélye. Úgy vélik, hogy 1927 óta ez volt a legnagyobb partra vetődés brit területen.

YouTube video

fotók: bbc.co.uk

forrás: Index

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!