Megint csökkent a delfinállomány, az ok ismeretlen

2023. december 7.
Címkék :

Harmincnégy hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin tetemét mosta partra a víz az ausztráliai Tasmánia szigetének egyik tengerpartján.

Egyelőre nem világos, mi okozta a Freycinet-félszigeten történt tömeges pusztulást. „A delfineken végzett első állatorvosi vizsgálat nem talált jelentős sérülésre utaló jeleket. Nem tudjuk, hogy a delfinek miért vetődtek partra, és ezt gyakran nem is lehet megállapítani” – derült ki a közleményből.

Médiajelentések szerint a delfinek tetemét kedden fedezték fel a Bryans Beach-en. A távoli elhelyezkedés miatt nem mód arra, hogy eltávolítsák azokat a partról. A lakosságot arra kérték, hogy maradjon távol a helyszíntől, mivel a tetemek vonzhatják a cápákat, és „bűncselekménynek minősül, ha valaki hozzányúl egy elpusztult állat teteméhez, magával viszi vagy birtokolja”.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek partra vetődése nem ritka Tasmániában, és Ausztrália más részein is gyakran előfordul. Tavaly több mint 200 ilyen delfin pusztult el a Tasmánia nyugati részén fekvő sekély Macquarie-öbölben. Az állatok viselkedése a mai napig fejtörést okoz a szakembereknek.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek rendkívül szoros kötelékeket alakítanak ki egymással. Az év bizonyos időszakaiban nagy csapatokban haladnak, ami növeli a tömeges partra vetődések kockázatát.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!