A delfinek is megsínylik az orosz-ukrán háborút

A Fekete-tengeren vívott háború kezdete óta több mint 700 delfin pusztult el.

A Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az atlanti szomszédos területek cetjeinek védelméről szóló megállapodás jelentésében olvasható, hogy az orosz–ukrán háború a vadvilágra is komoly hatással van, és az egész Fekete-tenger medencéjét nagy veszélynek teszi ki. A tengeri, valamint a part menti területeken végzett katonai tevékenységek hatással lehetnek a régió tengeri élővilágára, beleértve a cetféléket. Ukrajna, Románia, Bulgária és Törökország partjainál több mint 700 tengeri állat, főként delfinek halálát jelentették.

A jelenség okainak feltárását a folyamatban lévő háború, többek között a tenger vizein sodródó aknák is nehezítik. Ivan Rusev, az ukrajnai Tuzla Nemzeti Természetvédelmi Park kutatási igazgatója, megerősítette, hogy gyakori eset, hogy a partra sodródott delfinek testén égési nyomok, és aknák vagy bombák okozta sebek vannak. Más állatok viszont elvesztették a tájékozódási képességüket, vagy úgy néztek ki, mintha napok óta nem ettek volna.

A delfinek és bálnák a tér feltérképezésére használják a visszhanglokációt. A vízben a hangok körülbelül négy és félszer gyorsabban és messzebbre terjednek, mint a levegőben. Ez azt eredményezi, hogy még egy távoli robbanás is hatással van ezekre az állatokra.

A delfinek a hangokra támaszkodnak a tájékozódásban, az élelemkeresésben és az egymással való kommunikációban. A megnövekedett hajóforgalomból származó zajnak lehet némi hatása, de a felszínen vagy a víz alatt bekövetkező robbanás hangja néhány mérföldes körzetben megzavarhatja, megsebesítheti vagy megölheti a delfineket, ez okozhatja a partra vetett állatok számának növekedését.

A háborúból eredő fokozott zajhatások miatt az állatok zavarttá válnak, így nagyobb valószínűséggel akadnak fenn a hálókon vagy kerülnek partra. Emellett a háború miatt a delfinek kiszorulnak azokról a területekről, ahol élnek, és számukra ismeretlen helyekre kerülnek – írta a magyarmezogazdasag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!