Több tucat delfin pusztult el Nyugat-Ausztráliában

2024. május 2.
Címkék :

Többtucatnyi gömbölyűfejű delfin pusztult el, miután 160 példány partra vetette magát egy nyugat-ausztráliai tengerparton.

Hiába próbálták tengeri vadvédelmi szakértők, tengerbiológusok és állatorvosok megmenteni a múlt csütörtökön a Geographe-öbölben lévő Toby Inlet sekély vizében partra sodródott állatokat, 31 elpusztult. Az emlősök négy csapatban, mintegy 500 méter hosszan feküdtek a parton Dunsborough közelében, egy turisták által kedvelt tengerparton. A homokban heverő testek körül több száz ember gyűlt össze, igyekezve megnyugtatni a termetes állatokat, ügyelni arra, hogy a fejük kint legyen a vízből, tudjanak lélegezni.

YouTube video

Egy-két órás vergődést követően a még a vízben lévő példányok elhagyták az öblöt, kimentek a nyílt vízre. Később egy felderítő repülőgép igyekezett nyomára akadni a rajnak, hogy az emberek időben tudjanak reagálni, ha esetleg visszatérnének a sekély vízbe.

Tavaly júliusban 51 gömbölyűfejű-delfin pusztult el, miután mintegy 100 példányt sodort partra a víz Cheynes Beachen. Az államban 1996-ban történt a legnagyobb pusztulás Dunsborough-nál, akkor 320 példány vetődött partra.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint ezek az emlősök szoros társadalmi kötelékeikről ismertek, így ha egyikük bajba kerül és a parton ragad, a többiek gyakran követik.

(fotók és forrás: news.sky.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!