Ausztrália mindent megtesz a Nagy-korallzátony megmentéséért

Az ausztrál kormány jelentős összegek ráfordításával próbálja javítani a vízminőséget a Nagy-korallzátony területén.

A kabinet az elkövetkező években 117 millió eurónak megfelelő összeget szán arra, hogy javítsa a víz minőségét a Nagy-korallzátony környékén. Többek között a növényvédő szerek okozta szennyezést akarják csökkenteni, de jelentős összeget fordítanak az invazív fajok elleni küzdelemre is.
A víz minőségének hanyatlása elpusztítja a tengerifüvet, és megnehezíti a korallok fejlődését. Ezenkívül a szennyezett víz blokkolja az egészséges zátony kialakulásához nélkülözhetetlen napfény bejutását. Korábban balesetet szenvedett hajók szennyezték olajjal a tenger vizét. Az UNESCO is figyelmeztetett a turizmus vízminőségre gyakorolt kedvezőtlen hatásaira. A legnagyobb veszélyt azonban továbbra is az éghajlatváltozás jelenti.

A Nagy-korallzátony mintegy 2300 kilométer hosszan húzódik Ausztrália északkeleti partjai közelében, és több mint 600 korall-, valamint 1600 halfajnak biztosít otthont.

A korallzátonyt leginkább az emelkedő vízhőmérséklet és a szennyeződés veszélyezteti. A korallok kifehéredése évtizedek óta megfigyelhető. Az éghajlatváltozás miatt megemelkedett vízhőmérséklet stresszt okoz a korallokban, amelyek ennek következtében kilökik a bennük élő színes algákat, a legfontosabb táplálékforrásukat. Emiatt elveszítik a színüket, és el is pusztulhatnak – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!