Új szobor hívja fel a figyelmet a veszélyeztetett fajokra a horvát tengerparton

Noble Pen Shell a neve annak az új, 2,5 méter magas szobornak, amelyet Supetarban helyeztek el, hogy felhívják a figyelmet az Adria súlyosan veszélyeztetett fajára.

A fehér brači kőből készült művet Dragoslav Dragičević helyi szobrász alkotta meg.

Bár a Pinna nobilis (nagy sonkakagyló) kritikusan veszélyeztetett faj az egész Földközi-tengeren, annak ellenére, hogy szigorúan védett, jelenleg nincs hatékony módszer annak a fertőzésnek a megállítására, amely miatt kipusztulhat a faj. Túlélése komoly környezeti kérdés, amely sürgős kutatást és védelmi erőfeszítéseket igényel a populáció csökkenésének megfékezése érdekében.

A nagy sonkakagylók száma drasztikusan csökkent egy 2016-os járvány miatt, amelyet a Haplosporidium pinnae nevű parazita okozott. A Pinna nobilis a legnagyobb mediterrán kagylófaj, életét a tengerfenékhez „horgonyozva” tölti. Hosszúsága elérheti a 120 centimétert és elélhet akár 50 évig is. A hatótávolsága 0,5–60 méter, a törmelék szűrésével és a szerves anyag visszatartásával táplálkozik. A tenger szűrése miatt a faj az ökoszisztéma fontos része.

A supetari hatóságok szerint a szobor domináns „mérföldkő” lesz, és szimbólummá, találkozási hellyé válhat, a tengeri ökoszisztéma megőrzésének fontosságáról szóló oktatás platformjává. Ez a projekt arra ösztönzi a helyi közösséget és a szigetre érkező vendégeket, hogy vegyenek részt a környezet védelmében. A szobrot ott állították fel, ahol a város és a tenger felől is jól látható, így azonnal megkerülhetetlen látványelem lett.

Dragoslav Dragičević szobrász 1988-ban született Supetarban. Több egyéni kiállítása mellett csoportos tárlatokon is bemutatta művészetét Horvátországban és külföldön.

(forrás: croatiaweek.com, fotók: turistickeprice.hr, croatiaweek.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!