Szavazzunk 2023 legjobb nemzetközi vitorlázójára!

Az idén is a vitorlázóközösség dönti el, ki lesz az év vitorlázója a nőknél és a férfiaknál. Lehet szavazni a legjobb fenntarthatósági projektre és a legjobb csapatra.

A World Sailing Awards a kiemelkedő teljesítményt hivatott elismerni 1994 óta, a díj 2001 óta élvezi a Rolex támogatását. A szavazás október 30-án, hétfőn éjfélkor zárul. Az idei díjakat a november 14-én, kedden, a spanyolországi Malagában megrendezendő World Sailing Awards élőben közvetített díjátadóján adják át.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Az idei jelöltek a vitorlássport sok területéről érkeztek, az inspiráló személyiségek és nagyszerű teljesítmények miatt a jelöltek kiválasztása hihetetlenül nehéz feladat volt a zsűri számára. Ám ahogy a Rolex World Sailor of the Year és az Év csapata címek listái mutatják, sportágunk büszke lehet a példaképeire. Büszkék lehetünk arra is, hogy a hatalmas előrelépést értünk el a fenntarthatóság terén, az újrahasznosítható anyagok használatától kezdve a meglévő felszerelések élettartamának meghosszabbításán át az események szervezésének megváltoztatásáig. Az idei döntősök tükrözik azt a hatást, amit a vitorlázás világszerte gyakorolhat a közösségekre, és nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit a versenyzők elértek.”

Az Év vitorlázója 2023-jelöltek:
Női

Betsy Alison: az Allianz vitorlás-világbajnokságon inspiráló győzelmet aratott Hansa 303 osztályban, kevesebb mint egy évvel azután, hogy rákos daganatot távolítottak el az amerikai csípőjéből.
Vilma Bobeck és Rebecca Netzler: a svéd duó domináns teljesítményt mutatott 49erFX-ben a hágai Allianz vitorlás-világbajnokságon, 15 futamból hetet megnyertek, öt másikban pedig dobogós helyezést értek el, így magabiztosan nyerték a regattát.

Kirsten Neuschafer: első nőként megnyerte a Golden Globe Race szólóversenyt, amely egy olyan világ körüli út, ahol a versenyzők nem támaszkodhatnak semmilyen modern technológiára. A földkerülés során egy versenyzőtársát is megmentette.

Lauriane Nolot: a francia hölgy Formula Kite-ban nyert a vitorlás világbajnokságon, a Párizs 2024 tesztversenyen, a Princes Sofia Regattán és a Semaine Olympique Francaise De Voile-on.

Férfi
Charlie Enright: a The Ocean Race-en nyújtott kivételes teljesítménye révén Enright lett az első amerikai szkipper, aki megnyerte az eseményt csapatával (11th Hour Racing Team).

Bart Lambriex és Floris van de Werken: idén zsinórban harmadszor nyerték meg a 49er világbajnoki címet, ezúttal hazai vizeken, az Allianz Sailing World Championshipsen, egy futammal a vége előtt. A holland páros a Párizs 2024-es tesztversenyen, Marseille-ben is egy futammal a vége előtt nyerte meg a 49er aranyérmet.

Max Maeder: a szingapúri tinédzser egy halom érmet gyűjtött össze 2023-ban, köztük aranyakat az Allianz vitorlás-világbajnokságon, az Ázsiai Játékokon és a Formula Kite ifjúsági világbajnokságon.

Tom Slingsby: májusban biztosította az ausztrál csapat elsőségét a SailGP 3. szezonjában, ami egyúttal harmadik szezongyőzelmüket is jelentette, majd diadalra vezette az American Magicet a 2024-es America’s Cup szeptemberben Vilanovában megrendezett nyitóversenyén.

A 11th Hour Racing Sustainability Award jelöltjei:
Biotherm Sailing Team: IMOCA hajójuk fedélzetén automatizált mikroszkóp segítségével tanulmányozták a biológiai sokféleséget, hogy elemezzék az óceán keveset vizsgált részein található fitoplanktont.
Club de Vela la Ballena de Alegre: a 2023-as optimist-világbajnokság házigazdája külön fenntarthatósági programot hozott létre az eseményre, amely a hulladékcsökkentés és a biológiai sokféleség megőrzésének javítása révén a környezetre, valamint a közösségi szerepvállalás és az oktatás révén a társadalomra összpontosít.

Ecoracer Sailing: a világ első 100 százalékban újrahasznosítható, sorozatgyártású hajójának, az Ecoracer 30 gyártója versenysorozatot is szeretne létrehozni, hogy bemutassa a nem újrahasznosított, életciklusuk végét elérő kompozit anyagok problémáját.

A Magenta projekt: kilenc hónapos mentorprogramja az elmúlt négy év során 150 nőnek segített felgyorsítani a vitorlázásban való előrehaladásukat a választott vitorlázási területen.

Az év csapata 2023-jelöltek:
11th Hour Racing Team: a 2022–23-as Ocean Race győztesei, emellett jó néhány, az óceánok egészségének javítását célzó kezdeményezést is támogattak.

Australia SailGP: a Tom Slingsby által irányított csapat a SailGP 3. szezonjának megnyerésével zsinórban harmadszor diadalmaskodott a sorozatban a San Franciscóban rendezett nagydöntőben.
Bart Lambriex és Floris van de Werken: a Rolex Sailor of the Year díjra is jelölt páros idén mindent vitt 49er osztályban.

Match In Pink Normandia Elite Team: a Pauline Courtois által irányított csapat kiváló évet zárt. Megnyerték a női párosverseny-világbajnokságot Dániában, a női párosverseny Európa-bajnokságot Olaszországban, első helyen végeztek a World Sailing éves párosverseny-rangsorában.

A szavazatokat ITT LEHET LEADNI.

(fotók és forrás: World Sailing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!