Egymillió dollár az ausztráloknak – harmadszor

2023. május 8.
Címkék :

Az ausztrálok a britek és az új-zélandiak legyőzésével harmadszor is megnyerték az SailGP-sorozatot és vele az egymillió dollár fődíjat.

Tom Slingsby és csapata olyan előnnyel érkezett San Francisco-ba, az utolsó fordulóra, hogy biztos volt a helyük a nagydöntőben – hacsak nem jön közbe súlyos technikai gond. De nem jött. Méghozzá annyira nem, hogy a versenyhétvége öt selejtezőfutamából hármat megnyertek, így magabiztosan várhatták a hatodik – már csak háromszereplős – záró futamot a Peter Burling vezette Új-Zéland és a Ben Ainslie irányította Emirates GBR ellen.

Az első nap legizgalmasabb jelenetei:

YouTube video

Itt az ausztrálok már a rajtnál előnnyel kezdtek, köszönhetően annak, hogy a jelzés előtt kiszorították a briteket, és az első jelhez vezető pozícióban érkeztek. Agresszív taktikájukkal aztán végig növelték az előnyüket, uralták a futamot, de az utolsó előtti szakasz legvégén kiestek a „repülő üzemmód”-ból, így a kiwik 100 méter hátránya kevesebb, mint 10-re fogyott. Tetőfokára hágott az izgalom, de Slingsby-ék valahogy újra meg tudtak indulni, és rohanásba fogtak, hogy tizenöt másodperc múlva győztesként szeljék át a célvonalat. Az ausztrál kormányos utólag bevallotta: „Azt hittem, hogy elvesztettük a versenyt. Ilyesmi nem szerepelt a tervben, nagyon megijedtem. Azt gondoltam, hogy ez lehet minden idők legnagyobb bukása, de szerencsére sikerült magunka találnunk.”

A második nap fontos pontjai:

YouTube video

Csapatuk történelmi győzelmét Slingsby egyértelműen társai érdemének tudta be: „Az, hogy ma sikerült győznünk, hatalmas elismerés ezeknek az embereknek. Hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos csapatom van. A nyerő szériánknak előbb-utóbb vége lesz, de igyekszünk addig húzni, ameddig csak lehet.”

Korábban az utolsó mezőnyfutamokban is akadt dráma, a negyedikben az USA a rajtnál ütközött Dániával, akik ennek ellenére képesek voltak harmadikként célba érni (majd a következő futaban negyediknek), így Nicolai Sehestedék a negyedik helyen zárták a SailGP harmadik évadát.

Franciaország gyenge első napi teljesítménye (6,8,6) után feltámadt (1,6), de ez már kevés volt Quentin Delapierre és csapata számára, az Emirates GBR jutott a nagydöntőbe.

Az F50-es flotta nem áll le túl hosszú időre, június 18-19-én Chicagóban kezdik a negyedik évadot.

fotók és forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!