Az ausztrálok vitték el az egymillió dollárt – megint

A Tom Slingsby vezette ausztrál csapat nyerte meg a SailGP második szezonját, a döntőben Japánt és az Egyesült Államokat győzve le – egy eseménydús napon San Franciscóban.

Nemcsak a döntő vasárnapja, de a megelőző napok is bővelkedtek eseményekben, a spanyolok felmondtak Phil Robertsonnak, két csapat borult fel edzés közben, illetve jó néhány ütközést láthattunk a futamok során. A záró napon Franciaország és Új-Zéland, valamint Spanyolország és az USA ütközött egymással, két futamot pedig félbeszakítottak – köztük a nagydöntőt is, mivel egy bálna jelent meg a versenypálya térségében. Miután a futamot újraindították, az ausztrálok igazodtak el a legjobban a kaotikus szélviszonyok között, és jelentős előnnyel nyerték az évad végeredményét eldöntő futamot – vele pedig az egymillió dolláros fődíjat, egyúttal megvédve címüket.

Az első nap eseményei (31.41-től összefoglaló a balesetekről, az első futam 42:45-nél rajtol)

YouTube video

„Rendszeresen felmerül a kérdés, hogy ki a legjobb vitorlázó a világon, és amikor ennyire magas színvonalú mezőny gyűlik össze, egyforma hajókkal vívott versenyen, külön dicsőség, hogy mi nyertünk – mondta el Slingsby. – A világ legjobb vitorlázóinak mondhatjuk magunkat. Ez fontosabb, mint a pénz, és ilyenkor úgy érzi az ember, hogy a dicsőség örökké tart.”

A második nap (első rajt 47:18-nál, a döntő futam eseményei 2:18:25-nél kezdődnek)

YouTube video

Az viszont biztos, hogy az ünneplés nem tart túl sokáig, hiszen el kell kezdeni felkészülni a SailGP harmadik szezonjára, amelyik másfél hónap múlva kezdődik. A nyitóesemény Bermudán lesz május 14–15-én, a további helyszíneket pedig korábbi cikkünk sorolja fel.

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!