Mit jelez az egyesületi ranglista?

Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) 2023-as egyesületi ranglistája kapcsán a két nagy klub, amelyek a World Sailing és a nemzeti osztályok lajstromában is az élcsoportban végeztek.

Az MVSZ 147 egyesülete közül 78 került fel a ranglistára. A World Sailing osztályokban értékelt 31 klub közül az első a Balatonfüredi Yacht Club (342,5 pont) lett a Spartacus Vitorlás Egylet (320) és a Tihanyi Hajós Egylet (266) előtt. A nemzeti osztályok 47 egyesületet magában foglaló sorrendjében a Túravitorlás Sportklub (92,5) az éllovas, megelőzve a Spartacust (68,5) és a Balatonfüredi Yacht Clubot (42,5).


Sükösd Balázs, a Spartacus VE és az MVSZ elnökségi tagja a ranglista kapcsán azt emelte ki, hogy ez elsősorban egy statisztika, amely arra alkalmas, hogy trendeket vegyünk észre. Ugyanakkor hangsúlyozta, helyén kell kezelni a rangsort, aminek nyilván van marketingértéke is, hiszen amelyik klub elöl van, az büszke lehet a teljesítményére: „Egyik egyesületnél sem alapvető cél, hogy ebben a pontozási rendszerben előrébb kerüljön, illetve nem e szerint alakítjuk a napi életünket, de valószínűleg egy jó tükör a működésünkre” – összegzett Sükösd Balázs.

A hazai egyesületeket szerinte három nagy csoportra lehet osztani: a nagyok elsősorban a versenyvitorlázással foglalkoznak, emellett ott vannak a túrasport-egyesületek, valamint a „picik”, amelyek többek között a táboroztatásra, a belépő kategóriára fókuszálnak. Az MVSZ szerepe ezért is az integráció, a kommunikáció – emelte ki Sükösd Balázs, kitérve arra, hogy ismét vannak szövetségi kapitányok a magyar vitorlázásban, és velük szemben is elvárt igény, hogy „húzzák össze a tudást”.

Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója szintén fontosnak tartja az együttműködést, jelezve, a nagy klubok kötelessége segíteni a többieknek, mivel kevés egyesületnek – a nagyságrendileg száznegyvenből körülbelül húsznak – van saját telephelye.

Kevés a szakember is – hívta fel a figyelmet, hiszen az utánpótlás terén tíz hajónként kellene egy edző, de nincs minden klubban tíz gyerek vagy a szükséges létszámú felnőtt edző. „Egy nagyobb klubnak szélesebb a tevékenységi köre, amihez több ember kell, a több embernél pedig több tudás van” – jelentette ki.
Hozzátette, egy kis ország kis közösségéről beszélünk, ahol együtt kell eredményeket elérni. Egyedül nem lehet valamit megcsinálni, mindig közösségekben kell gondolkozni. „Ezeket a kooperációkat nagyon is fejleszteni kellene a jövőben, és mindenkinek úgy kellene hozzáállnia, hogy nem ellenfeleket nevelünk magunknak, hanem játékostársakat” – mondta Böröcz István, aki szerint az MVSZ-nek ki kell szolgálni az összes tagot, de ez nehéz kérdés, mivel mindenki más formában mást csinál.

Rutai István, a World Sailing-listán harmadik Tihanyi Hajós Egylet elnöke ugyanakkor úgy látja, a klub számára elsősorban egyéni eredmények a fontosak, nem az egyesület ranglistahelyezése.

„Mi versenyzőket nevelünk, magunk is azok vagyunk, ezt is fel lehet fogni egyfajta versenyként, ily módon lehet relevanciája a rangsornak. Több mint 15 éve szerepelünk a három legeredményesebb klub között. A ranglista tekinthető egyfajta visszacsatolásnak, de sajnos nem lesz több támogatónk, ha előrébb vagyunk a listán” – mondta Rutai István. Hangsúlyozta, a jó helyezés a kiváló egyéni eredményeknek köszönhető.
„Minden jó helyezésre büszkék vagyunk, a legkisebb Optimisttól az ILCA-n és a 420-on keresztül a felnőtt 470-esig és 49er-ig, külön pedig a világbajnoki ezüstérmekre, legyen az akár Finn dingi vagy Luca 30-as” – tette hozzá.

Hegyi Márton, a TVSK elnökségi tagja, versenyszakági felelős a ranglista kapcsán hangsúlyozta, hogy a Túravitorlás Sport Klub 60 év öröksége. „Az egyesület tagjait mindig is az jellemezte, hogy együtt, egymásért cselekedtek, együtt építették a klubot, amely mára az ország legnagyobb taglétszámú vitorlásegyesületévé vált négy saját kikötővel (Fonyód, Alsóörs, Balatonalmádi és Ábrahámhegy), több mint 1000 taggal, közel 400 aktív vitorlázóval, amely a versenyengedélyes vitorlázók közel tíz százaléka. A nagyhajósok adják az igazolt klubversenyzők jelentős részét, emellett számunkra kiemelt jelentőségű az utánpótlás-nevelés, -versenyek szervezése.”

Kiemelte a klub két nagy versenyét, a Pünkösdi- és a Szüreti Regattát: „a Szüreti édesapám, Hegyi Dénes kezdeményezésére indult, és az ő emlékversenye lett. Nálunk több generáció is együtt versenyez, a gyermekek kis hajókban kezdenek, aztán viszonylag fiatalon, 12–16 évesen megismerkednek a nagyhajózás izgalmaival, csatlakoznak a szüleikhez. A TVSK eredményességének a titka, hogy sokan vagyunk, sokféle hajóval és a Balaton szeretete összeköt bennünket” – fogalmazott Hegyi Márton, aki szerint a klub dominanciája a rangsorban már évekkel ezelőtt elkezdődött.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! Lapunk következő száma júliusban, a Kékszalagra jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!