Menesztik az oltatlan matrózokat

Ultimátumot kaptak az amerikai haditengerészet tagjai: az aktív szolgálatosoknak november 28-ig, a tartalékosoknak december 28-ig teljes körű védettséggel kell rendelkezniük. Ellenkező esetben távozniuk kell az állományi kötelékből.

Védettnek azokat tekintik, akiknél 14 nap telt el a kétadagos vakcina második dózisának beadása után. Vagyis az aktív szolgálatban levő tengerészeknek legkésőbb november 14-ig fel kell venniük a Pfizer vagy a Moderna oltásának második dózisát.

Aki ezt elmulasztja, tiszteletbeli elbocsátásban részesül – adta ki a parancsot a US Navy két magas rangú tisztje, a műveleti főnökhelyettes és a személyzeti főnök. Az oltást megtagadók nem léptethetők elő, nem sorozhatók be újra, és kizárólag az elbocsátási parancsot hajthatják végre. Az oltást megtagadó tisztek előléptetését elhalasztják.

Miután az oltás kötelező, a vakcinát megtagadó tengerészeket a műveleti készenléttől vagy a küldetés követelményeitől függően ideiglenesen áthelyezhetik. A haditengerészeknek mindenkor készen kell állniuk küldetésük teljesítésére a világ minden táján, beleértve azokat a helyeket is, ahol az oltási arány alacsony, a betegség terjedése magas.

Az aktív szolgálatot teljesítő 350 ezer tengerész 94 százaléka teljesen átoltott a vírus ellen, 99 százaléka pedig már megkapta az első dózist. Ugyanakkor a teljes átoltottsági arány a tengerészgyalogosoknál csupán 72 százalékos. A haditengerészetnél 83 648 koronavírusos fertőzést azonosítottak. Az esetek közül 164 végzetes kimenetelű volt.

Az amerikai hadsereg egészére vonatkozó adatokat ismertetve John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a csaknem 1,4 millió katona 96,7 százaléka kapott legalább egy, 83,7 százaléka pedig két dózist.

Bár az oltás megtagadása miatt kirúgottak megkapják az általános tiszteletbeli leszerelés lehetőségét, ugyanakkor elveszíthetnek bizonyos juttatásokat, sőt előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek visszafizetni a képzés és az oktatás költségeit.

A haditengerészet különösen érzékeny a járványra, mert fennáll annak a veszélye, hogy egyetlen koronavírusos megfertőzheti egy hajó vagy tengeralattjáró teljes személyzetét, ami miatt a vízi jármű üzemen kívülre kényszerülhet – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!