A britek is egyre jobban imádják a hajós nyaralást

A vitorlás hajóval való nyaralás egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, és az idén nyáron új rekordokat döntött.

Az egyik nagy hajóbérlési platform által közzétett adatok szerint a foglalások száma a tavalyi évhez képest idei nyáron 25 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában. A legtöbb hajó már 2022 szeptemberére és októberére is foglalt.

A járvány a nyaralási szokásokban is változást okozott, serkentve a hajóbérlési piac növekedését az elmúlt két évben, mivel az emberek olyan alternatív megoldásokat kerestek, ahol könnyebben tarthatók a távolságok az idegenektől. A Future Market Insights statisztikái szerint a globális hajóbérlési piac az idén több mint 17 milliárd dollárra nő, ami messze meghaladja a 7,25 milliárdos „óceánjárós” szegmenst. És egyelőre nem látszik jele lassulásnak, az előrejelzések 5,3 százalékos átlagos éves növekedési ütemmel számolnak, és ha így lesz, a piac forgalma 2031-re meghaladja a 28 milliárd dollárt – ebből Európának 31,9 százalékos részesedés jut.

Az emelkedő üzemanyagárak miatt a motorosokkal zajló charternyaralások költségei ma már annyiba kerülnek, mint maga a bérlés. Ennek ellenére a kereslet továbbra is erős. Az Egyesült Államokból érkező foglalások 975 százalékos növekedést produkáltak 2022-ben (igaz, volt honnan felállni), és a tendencia várhatóan 2023-ban is folytatódik. Egyre több ügyfél választja azt a megoldást, hogy a hajóhoz kapitányt is bérel, olyat, aki alaposan ismeri a helyi viszonyokat, és a „titkos” helyeket.

Az idén a brit hajósok körében Horvátország és Görögország volt a legnépszerűbb úti cél, a nyaralók 34 százaléka hajózik a Földközi-tenger ezen részén – a harmadik helyre Spanyolország került. Az átlagos tengeren töltött idő öt nap volt, de egyre többen választják az egyhetes nyaralásokat.
A vitorlás nyaralás egyik előnye a szabadság, hogy minden nap új helyet fedezhetünk fel, és távol kerülhetünk a turisták nyüzsgésétől. Ez a lehetőség azok számát dobta meg jelentősen, akik első alkalommal foglaltak hajót. Ehhez jöttek a magatartásbeli változások, illetve az ipar digitalizációja, amelynek köszönhetően könnyebbé vált a hajófoglalás.

(forrás: marineindustrynews.co.uk, fotók: island-sailing.com, greekyachtingguide.com, ultra-sailing.hr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!