Megtalálták a legendás brit hajót

2016. szeptember 15.
Címkék :

erebus2Két brit hajó indult útjára 170 évvel ezelőtt, hogy megtalálja az északnyugati átjárót az Északi-tengeren. Nem találták meg, és a hajók el is süllyedtek. Egészen mostanáig nem is tudták hol. Egy szerencsés véletlen azonban a HMS Terror nyomára vezette a kutatókat.

A HMS Terror és a HMS Erebus névre hallgató hajó 1845-ben indult az északi-sarkvidéki expedícióra. Sir John Franklin kapitány vezetésével a két hajó célja az északnyugati átjáró megkeresése volt. A két hajó május 19-én futott ki, fedélzetén 134 emberrel. Az utolsó megálló már az északi sarkkörön túl volt, itt feltöltötték a rakományt, a legénység megírta az utolsó leveleket, amelyeket a kísérőhajókkal küldtek haza, és elindultak az északnyugati átjáró felé. A hajókat utoljára 1845 augusztusában látták európaiak.

12695096_7ab93eae7501efc0171bd128b3270966_wm

A telet a Beechey-szigeten vészelték át, majd tavasszal továbbindultak. 1846 szeptemberében mindkét hajó a jég fogságába esett a Vilmos király-sziget közelében. Nem is hagyták el ezt a helyet többet; a legénység száma betegségek és éhezés miatt rohamosan fogyatkozott. Az életben maradtak azt tervezték, hogy gyalog indulnak útnak. Senki nem élte túl a küldetést.

hmsterr2

A britek két év után kezdték el keresni a hajókat, 1848 tavaszán három egység is útnak indult. Az admiralitás komoly jutalmat is felajánlott azoknak, akik megtalálják a hajókat és a legénységet, de a mentőexpedíciók nem jártak sikerrel. A következő években tucatnyi hajó indult a keresésükre. 1854-ben az őslakosoktól megtudták, hogy a Back folyó torkolatánál 35-40 fehér ember halt éhen. Még kannibalizmusról is beszéltek. Az inuitoktól még a tengerészek használati tárgyait is sikerült megvenni, köztük a tisztek ezüstkanalait és -villáit. A hírek után újabb expedíciókat indítottak útnak, ezek találtak is néhány sírt, de a kutatást nem vitték végig.

hmsterr

A következő években találtak kövek alá rejtett dokumentumokat, amelyek a hajón töltött utolsó napokat írják le. Találtak még egyéb használati tárgyakat, még emberi csontvázat is, de a hajókat nem sikerült felkutatni. Az admiralitást Franklin felesége próbálta rávenni a kutatás folytatására, sikertelenül.

1845: The ships HMS Erebus and HMS Terror used in Sir John Franklin's ill-fated attempt to discover the Northwest passage. Original Publication: Illustrated London News pub 24th May 1845 (Photo by Illustrated London News/Getty Images)

Az elmúlt száz évben sokak fantáziáját izgatta a történet és többen is megpróbálták felkutatni a hajókat. 2014-ben meg is találták az Erebust és most a Terrort is sikerült felfedezni. Szeptember 3-án találták meg a hajót a Terror-öbölben, amely a Vilmos király-szigeteken található. A Terror alig ötven kilométerre volt az Erebusttól. Egy Sammy Kogvik nevű inuit vezette a felfedezőket a hajó nyomára. Hét évvel ezelőtt épp a környéken járt társával, amikor valami furcsát vettek észre, egy árbócra hasonlító farúd állt ki a jégből. Kogvik le is fényképezte, de mire hazaért elvesztette a fényképezőgépét a rajta lévő képekkel együtt. Titokban is tartotta a történteket, mert attól tartott, az emberek nem hinnének neki.

12695102_fc4ea83fecd1c2123cd1fabfabf3d7b5_wm

Évekkel később mesélte csak el, amikor egy kutatóhajón éjszakába nyúlóan beszélgettek Adrian Schimnowski kutatásvezetővel. A történet után Schimnowski úgy döntött, irányt változtat, és elmennek arra a helyre, amelyről Kogvik mesélt. Meg is találták a Terrort, ráadásul nagyon jó állapotban.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!