A számok szerint mégsem annyira vonzó a Balaton

2023. augusztus 28.
Címkék :

Tavalyhoz képest többen nyaralnak az idén Magyarországon, a Balatonnál azonban 5 százalék feletti visszaesés látható.

A statisztikai adatok azt mutatják, a turisztikai folyamatokban kettősség tapasztalható. Ha csak a júniust nézzük, a vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent. Ez az első kvázi ellentmondás, a feloldása az, hogy a vendégek rövidebb ideig maradtak.

A belföldi vendégéjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldieké 14 százalékkal nőtt. Valami hasonló körvonalazódik júniusra és augusztusra is. A belföldi vendégek el-elmaradoztak, de azért ez nem ilyen egyszerű. Két oka van: nyilván az infláció megteszi a hatását, de újraéled a nemzetközi turizmus.

Megnézve a szolgáltatás-külkereskedelmi adatokat az első negyedévből, frissebb adat nincs, a turizmusimport, tehát amennyit a magyar háztartások költöttek külföldön, euróban számolva 45 százalékkal növekedett, azaz látszik, hogy a nemzetközi turizmus beindulni látszik a Covid után, és a külföldiek is jönnek Magyarországra, de az is, hogy az eltöltött idő egyre rövidebb egy-egy utazás során.

Ami a régiókat illeti, Budapesten van a leginkább növekedés, az első 6 havi vendégéjszakaszám 13,3 százalékkal nőtt a Balatonnál 5 százalék fölötti visszaesés volt. A SZÉP-kártya-szabályok módosítása miatt – a pihenésre fordítható pénzeket már élelmiszerre is lehet költeni – több turisztikai szereplő is visszaeséstől tartott.

A turisztikai trendekről szóló beszélgetés meghallgatható ide kattintva.

fotók: dailynewshungary.com, tripsavvy.com, guide-hongrie.fr

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!