A külföldiek körében egyre népszerűbb a Balaton

Jól teljesít a külföldi vendégforgalom is a nyári főszezonban a Balatonnál, a német ajkú és a visegrádi küldőországok turistái közül választották legtöbben pihenésükhöz a külföldi vendégek közül.

A vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát. Nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

Június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, ami így elérte a 2019-es év forgalmának a 98,6 százalékát. A térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Stég bár Balatonföldvár

Az Európai Utazási Bizottság adatai szerint a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma máris 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt. A Balaton ugyanakkor 22 százalékkal növelte külföldi vendégeinek számát, akik 2022-vel összehasonlítva már eddig 14 százalékkal több éjszakát töltöttek a tó térségében.

A legfontosabb küldő ország turistái évről évre jobban kedvelik a Balatont. Az idei főszezonban is a németek vezetik a Balaton térségének küldő piaci toplistáját, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. Emellett sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából.

(MTI)

fotók: urlaub.check24.de, plattensee.at, balatontourist.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!