A klímaváltozást nem lehet megállítani, csak lassítani

Mindezt Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke mondta a Semmelweis Egyetemen, a Zöld Egyetem – a környezetünkért közösen című tantárgy keretében tartott előadásán.

A most kibocsátott szén-dioxid-molekula még évtizedekig itt lesz és kifejti hatását – hívta fel a figyelmet. A Föld lakossága pedig 2050-ig a jelenlegi 8 milliárdról 10 milliárdra nő, már csak ezek miatt sem lehet csökkenteni a kibocsátást és megállítani a klímaváltozást.

Ugyanakkor hozzátette, muszáj lassítani és közben alkalmazkodni a változó klimatikus viszonyokhoz. Például már nem lehet ugyanazokat az erdőket telepíteni, mint 50 évvel ezelőtt, új búza-, kukorica- és napraforgó-vetőmagokra van szükség, amelyek nemesítése 15 évig is eltarthat. Készülni kell a szélsőséges időjárási eseményekre, a 2-3 évenkénti aszályos időszakokra és az árvizekre. Nem Magyarország van Európában a legrosszabb helyzetben, de minket jobban sürget az idő. Magyarország Európa élvonalában van a szennyvíztisztítás, az árvízvédelem és a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy atomenergia nélkül nem lehet elérni a klímacélokat. A nap- és a szélenergia kapacitását lehet bővíteni, de amíg az energiatárolás problémája nincs megoldva, addig nem elég a zöldenergia, kellenek az alaperőművek. Az emberiség meg akar szabadulni a fosszilis energiától – leghamarabb a széntől, aztán az olajtól, majd a gáztól –, de energiára, áramra szüksége lesz. Ha pedig nincs fosszilis, akkor szükség lesz atomerőművekre.

A globális klímakonferenciák kapcsán Áder János azt emelte ki: sokkal hatékonyabb lenne, ha először az Egyesült Államok és Kína – amely országok a világ károsanyag-kibocsátásának 40 százalékáért felelősek – tárgyalna, aztán bekapcsolódnának a G20-ak, amelyek már a 80 százalékáért, így eredményesebbek lehetnének a tárgyalások.

Áder János beszélt arról is, hogy jelenleg a 8 milliárd emberből 2,5 milliárd él úgynevezett vízstressz körülményei között, azaz nincs elegendő vize, 2050-re a várhatóan 10 milliárd ember fele, mintegy 5 milliárd kerülhet ilyen helyzetbe. A Földön található víz mindössze 2,5 százaléka édesvíz – amelynek nagy része fagyott állapotban van –, így csak mindössze 0,007 százalék felszíni, folyékony, könnyen hozzáférhető édesvíz.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!