Navracsics Tibor: a Balaton törékeny ökológiai kincs, vigyázni kell rá

A Szörnyek és sellők című zenés mesejátékot Kapolcson is megtekinthették az érdeklődők.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a beköszöntőjében hangsúlyozta: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat egyik fő gondolata a fenntarthatóság. A miniszter szerint bár az előző nemzedékek és magunk sem vigyáztunk kellőképpen a tóra, talán a gyerekek majd fognak, ha megtanulják, hogy mit kell tenni, hogyan kell megőrizni az épségét, a szépségét és az egészségét a Balatonnak. Erre is megtanít a mesedarab.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója elmondta: A Szörnyek és sellők című zenés gyerekdarab Jeney Zoltán Balatoni kacsavész című, Baranyai András által illusztrált mesekönyve alapján készült. A színdarab – ahogy a könyv is – a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány ötlete nyomán az EKF program támogatásával, az Art-Színtér közreműködésével jött létre.

A darab rendezője Ozsgyáni Mihály, a zenéket Náray Erika és Berdísz Tamás szerezte. Az előadásban szerepel Gábor Márkó, Tarlós Ferenc, Oláh Béla, Nagy Enikő, Pánics Lilla, Zsichla Dániel, Jerger Balázs, Marjai Virág. A színdarab látványáért Rákay Tamás tervező felelt.

A mesedarabot júliusban és augusztus elején balatoni strandokon játsszák.

(MTI)

A Navracsics Tibor által mondottak egybecsengenek Lánszki Regő, építészeti államtitkár szavaival: „Nem a beépítések és a parthasználat a legnagyobb baja a Balatonnak, hanem egy használati hitelességi kérdés. 11 ezer lakás 90%-a a parti sávban épült, kiskapukat kihasználva. Sose késő, nagyon sok külterület, beépítetlen, beépíthető potenciállal bíró terület van. Ha most nem lépünk szigorúan, lemondunk a Balatonról” – ezt a Balaton védelme érdekében petíciót indító Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége idézte a felhívásában.

fotók: hirado.hu, muveszetekavidekfejlesztesert.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!