Még 5 szuperjacht távolsági rekord 2024 első feléből

2024. augusztus 8.
Címkék :

A 10 legtöbbet utazó jacht 2024 első hat hónapjában 228 129 tengeri mérföldet tett meg, ami sokkal több, mint egy és két évvel ezelőtt volt.

A tavalyi év első felében 151 955, míg 2022 azonos időszakában 165 ezer tengeri mérföldet gyűjtött a top 10. Az idei utak között volt olyan, amelyik a világ egyik legelérhetetlenebb pontját célozta, és olyan is, amelyik az afrikai kontinenst járta körbe.

Az első 5: Kadimos, Spirit of the East, Dagon, Voyager, M&Em.

Cloudbreak (hossz: 75,3 m, megtett út: 18 226 tmf)
Az Abeking & Rasmussen hajója egy legendás Fidzsi-szigeteki szörfös zátonyról kapta a nevét, Espen Øino kemény, mégis figyelemre méltóan kifinomult külső dizájnjával és Christian Liaigre párizsi tervező belső kialakításával rendelkezik. Tulajdonosa – aki lelkes síelő – egy úszó, csúcstechnológiás faházat szeretett volna, amellyel úgy fedezhető fel a világ, hogy a hajó közben a legnagyobb kényelem mellett szórakozást és kalandot nyújt. A Cloudbreak felszereltségéhez helikopterfedélzet, mozi és wellnessközpont tartozik, szaunával, edzőteremmel, masszázsszobával és hűtött merülőmedencével.

A jacht három hónapot töltött a Malakkai-szorosban, Délkelet-Ázsiában, Szingapúr és a thaiföldi Phuket között. Ezután az Andamán-szigetvilágot járta be, mielőtt hosszú vándorútra indult volna az afrikai kontinens körül, hogy nyárra elérje a Földközi-tengert. Miután áthaladt a Gibraltári-szoroson, Törökország napsütötte nyugati partvidéke felé vette az irányt, ahol 21 UNESCO világörökségi helyszín, festői vízparti városok és hagyományos török kávé várják.

Hanse Explorer (hossz: 48 m, megtett út: 17 625 tmf)
A Hanse Explorer jégbesorolásával, kifinomult belső kialakításával és fedélzeti expedíciós csapatával továbbra is az egyik legnépszerűbb charterhajó az Antarktiszon. 2006-ban adta át a német Fassmer hajógyár, majd 2021-ben alaposan felújították, amelynek során korszerű belső és vadonatúj külső tereket kapott, valamint állópozíciós stabilizátort. A fedélzeten többek között pezsgőfürdő, kabana stílusú bali ágyak, szauna és új edzőterem gondoskodik a vendégek jóltartásáról.

Bár a Hanse Explorer a sarkvidéki kalandjairól ismert, de idén új területekre is eljut, például a chilei fjordokba és Pápua Új-Guineába. A jacht nemrég még a Nemo ponthoz is elmerészkedett. A Déli-óceán ezen pontja fekszik a legtávolabb bármilyen szárazföldtől: a legközelebbi part 1400 tengeri mérföldre van. A jacht kapitánya szerint ők voltak az első regisztrált látogatók a térségben.

Paraffin (hossz: 60,1 m, megtett út: 17 339 tmf)
A holland Feadship hajógyár építette acélból és alumíniumból, a De Voogt Naval Architects tervei alapján. A 2001-ben adták át, 2010-ben alapos felújításon esett át, 6 kabinjában 12 vendéget tud fogadni. A szuperjachtok közül az egyik legimpozánsabb borospincével rendelkezik, a helyiség 400 palack tárolására alkalmas (ebből 200 palackot egy üvegezett vitrinben tárolnak a hivatalos étkező közelében). Van egy teljes, sötét fából készült bár is, plüss bőrszékekkel, amely ideális helyet biztosít mind a borok, mind egyéb frissítők kóstolásához.

Mint oly sok más jacht az idei szezonban, a Paraffin is kénytelen volt megkerülni Afrikát, hogy a Földközi-tengeren töltse a nyarat. De előtte még hosszabb hajóutat tett Ázsia feltörekvő jachtszínterén. Japán nemrég enyhített szuperjacht-szabályozását kihasználva a Paraffin az évet Oszakában tett látogatással kezdte – minden bizonnyal azért, hogy megismerje az úti cél gasztronómiai színterét –, majd Szingapúr, Phuket és Srí Lanka mellett is megállt.

Venus (hossz: 78,2 m, megtett út: 17 196 tmf)
A Feadship adta át 2012-ben, az egyik legfelismerhetőbb jacht. A Philippe Starck által tervezett profil szándékosan úgy lett kialakítva, hogy finoman utaljon a megrendelő tulajdonosra, az Apple társalapítójára és korábbi vezérigazgatójára, Steve Jobsra. Az innovatív funkciók közé tartozik a „hamis” felső fedélzet, amely elrejti a kommunikációs és televíziós vevőkészülékeket a szem elől, valamint az utaspalló, amely kitolva úgy fest, mint egy iPhone töltőportja.

A Venus-t gyakran láttni Ausztrália Aranypartja mentén, onnan a Csendes-óceán déli és az Atlanti-óceán északi részén át bonyolított nagyszabású utat, hat hónap alatt több mint 17 ezer tengeri mérföldet tett meg, hogy nyárra elérje a Földközi-tengert. Egy gyors gibraltári tankolás után a Venus a mallorcai Palmába utazott, ahol jelenleg is állomásozik.

Satori (hossz: 62,8 m, megtett út: 17 106 tmf)
Az amerikai Delta Marine hajógyár által épített Satori az egyik legnagyobb jacht, amelyet az Egyesült Államokban vízre raktak. Állítólag az Alix Partners amerikai milliárdosa, Jay Alix tulajdonában van, a feltételezés azért indokolt, mert 2018-as átadása óta kínosan őrzi privát szféráját. A jachtot teljes egészében a Delta Marine tervezte, és bár belső fotók még nem kerültek nyilvánosságra, a külső felvételeken látható egy helikopterleszálló a napozóteraszon, egy tágas úszóplatform, valamint egy oldalról nyitható tender garázs és erkély.

A Satori az indonéziai Nyugat-Pápua tartományból indulva a Csendes-óceán déli részén átkelve megállt a Fidzsi-szigeteken, a Francia Polinéz-szigeteken, majd a Panama-csatornán keresztül érte el a floridai West Palm Beachet. Második óceánátkelése után 2024 elején a jacht a francia Riviéra városaiban kötött ki, majd idilli nyári hajóútra indult Olaszországba.

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!