Lamazou, a Vendée Globe legendája

7780645818_titouan-lamazou-skipperAz első, 1989–90-es Vendée Globe győztese, Titouan Lamazou is meglátogatta a Vendée Globe verseny falut és a pontonon a hajókat. A szkipper, aki ma már művészként éli életét, örömmel beszélt az úttörő korszakról, amikor még 12 hajósgladiátorral vágott neki a távnak.

Mit jelent számodra a Vendée Globe?
A nevem mindig is összekötődött a Vendée Globe-bal, immár 26 éve, a verseny egyszerűen hozzám tartozik. Kezdetben a versenyzőket modernkori gladiátoroknak lehetett tekinteni. Mindenki azon gondolkodott, hova is mennek és hogy egyáltalán vissza térnek-e. Manapság egészen más a kérdés. Ugyanakkor mindegyik verseny során tudjuk, hogy lesznek sérülések a hajókon és lesznek kiesések is. Az első verseny óta mindig ugyanannyi, a hajók mintegy fele tudja befejezni a Vendée Globe-ot.

vendee-globe-titouan-lamazou_1235711

Mit tartasz a legnagyobb változásnak?
Az első Vendée Globe egy meglepetés volt mindenki számára, senki sem tudta elképzelni, hogy 109 nap alatt körbe lehet érni. Ma, Francois Gabart rekordja 80 nap alatti. Számomra a legnagyobb változás ugyanakkor nem is annyira a technológiai fejlődés, hiszen a rekordok azért vannak, hogy megdöntsük őket, sokkal inkább a kommunikáció jelentőségének növekedése. Kezdetben pusztán BLU rádiónk volt, amellyel könnyen előfordult, hogy nem működött. Így aztán a kommunikációra sem volt lehetőség, bár én ezt amúgy nem bántam. Manapság élőben nézhetjük a szkippereket versenyzés közben.

7780645818_titouan-lamazou-skipper

Mit gondolsz az idei versenyzőkről?
Nem ismerek mindenkit, inkább csak azokat, akik még Eric Tabarlyval is vitorláztak, Kito de Pavant, Jean Le Cam például. Különösen örültem, amikor Jean a portrémat is feltette a hajójára.

1990-le-skipper-titouan-lamazou

Mennyire jelent különleges környezetet számodra a Déli-óceánok világa?
Az én időmben még nem voltak kötelező jégkapuk, szóval mi a lehető legdélebben hajóztunk. Visszagondolva ez őrültség volt, bár igaz, akkoriban még nem volt ennyi úszó jéghegy. Manapság a klímaváltozás miatt egyre többel lehet találkozni. Lemenni délre, az Indiai-óceánra félelmetes volt, többeket el is vesztettünk ott. Mindannyian féltünk, aztán óriási megnyugvást jelentett a Horn-fok megkerülése és a visszatérés az Atlanti-óceánra. Én imádtam a Déli-óceánokat, az volt a kedvenc szakaszom. Bár a hullámok óriásiak és félelmetesek, az a gyönyörű, speciális fény állandóan látható.

vendée_4

Hiányzik a szólóvitorlázás?
Sokat vagyok egyedül. Amikor utazom, akkor is egyedül vagyok. Imádom azokat a helyeket, ahol még csak nem is értem a nyelvet, amit beszélnek. A művész élete is magányos. Egy hajó számomra azt az eszközt jelenti, amellyel egyik helyről a másikra tudok eljutni. Most épp építek egy újat… Ezzel megkerülöm majd ismét a Földet, de most olyan lassan, ahogy csak lehet. Ez egy úszó műhely lesz, amellyel megállok majd öblökben, kikötőkben, közben pedig tudok alkotni és dolgozni.

titouan-lamazou

Az interjú teljes egészében elolvasható a spiritofhungary.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!