Kémelhárítás kémekkel – az America’s Cup felderítői programja

Dan Bernasconi, az Emirates Team New Zealand technikai igazgatója új programot dolgozott ki a jövőre megrendezendő 37. America’s Cupra.

A Recon Program alapvetően azért született, hogy megpróbálja minimalizálni a csapatok és bármely más fél által szervezett felderítő munkát: „Kémkedni a többi csapat után, hogy tudjuk, mit csinálnak, mire készülnek, mindig része volt az America’s Cup történetének – ismeri el Bernasconi. – Sok múlhat akár egy apró módosításon, akár a végső győzelem is. Ezért minden csapat rendkívül diszkréten kezeli a hajója fejlesztését, ugyanakkor érdekli, mit csinálnak a versenytársak. Mindegyik csapat megbízta a maga kémeit, és ebben nem volt semmi illegális. Bárki szabadon járhat a tengeren, senkinek sem lehet megtiltani, hogy vitorlázzon, beugorjon a vízbe, fényképeket és videókat készítsen, sőt, még búvárkodjon is. Hat csapatnál minden versenyjachtot öt másik üldözött, ez nevetséges és veszélyes volt, mi több, rengeteg pénzbe került.”

A szabályokat meghatározni jogosult címvédő csapat a 2021-es aucklandi győzelem után fontolóra vette, hogy tesz valamit ez ellen. Így aztán a 85 mérnökből és technikusból álló, hidrodinamikára és teljesítményoptimalizálásra szakosodott tervezőcsapat vezetője munkához látott. A mérnökök, szerelők, vitorlázók és a csapat minden tagja által aláírt titoktartási szerződéseken túl a kémelhárítási program kettős céllal jött létre: egyrészt elkerülni a kergetőzést a felkészülés során, másrészt információkhoz juttatni nem csak a résztvevőket, de az America’s Cup rajongóit is.

Az elképzelés szerint a képi anyagok fokozzák az érdeklődést és a várakozást a regatta iránt. A program új szereplőt helyezett a táblára: a felderítőt, vagy más szóval a hivatalos kémet. A csapatok mellé rendelt személy követi az edzéseket, képeket és videós interjúkat küld a központba (kezdetben Aucklandbe, mostanában már Barcelonába, ahol szerkesztik őket, majd megkezdik azok terjesztését. Így a címvédő, a kihívók és a nagyközönség is nyomon követheti az egyes csapatok napi tevékenységét. A rendszert egy évvel ezelőtt indították el, és az eredmény már látható, hiszen a videók – amelyek a verseny YouTube-csatornájára is felkerülnek – nagy hatással vannak a médiára, pláne a témára szakosodott csatornákra.

A programot kidolgozó Bernasconi irányította az Emirates Team New Zealand technikai csapatát, amely 2017-ben megnyerte a Kupát a Golden Gate Yacht Club ellen, majd 2021-ben Aucklandben megvédte azt a Luna Rossa Prada Pirelli ellen. Korábban mérnökként dolgozott a McLarennél, ahol hat évet töltött, amikor leveleket küldött különböző America’s Cup-csapatoknak: „Mindig is hajókkal akartam foglalkozni… végül csak az Alinghi válaszolt, de csak hogy közöljék: csak úgy pályázhatok, ha doktorálok matematikai és aerodinamikai modellezésből.” Mivel nagyon akart váltani, beiratkozott Cambridge-be, doktori tanulmányait 2007-ben fejezte be, hat hónappal a valenciai America’s Cup előtt, amelyen a német csapattal vett részt, majd csatlakozott az Alinghihez, velük csinálta végig a 2010-es regattát. 2011-ben a svájciak úgy döntöttek, kiszállnak, Bernasconi pedig az ENTZ-hez szerződött, bár továbbra is részt vesz a részben általa alapított SumToZero nevű cégben, amely az America’s Cup legtöbb csapata által használt foil- és hajótervezési szoftvereket fejleszt.

(forrás: ibinews.com, fotók: americascup.com, sailingworld.com, nautechnews.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!